S'ha dit a bastament: el coronavirus, i el confinament per aturar la seva propagació, ho ha posat tot cap per avall. Entre els sectors que s'han vist afectats per aquesta nova realitat es troba l'advocacia. Fa pocs dies, s'informava que els lletrats del torn d'ofici estava assistint als detinguts de manera telemàtica.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
Per conèixer com s'està duent a terme aquesta tasca, TarragonaDigital ha contactat amb els advocats Estela Martín, secretaria del Col·legi d'Advocats de Tarragona, i Lorenzo Santos, responsable del torn d'ofici del Col·legi d'Advocats. A grans trets, i com a primeres conclusions d'aquest mes que portem en confinament, es pot dir que, segons xifres dels advocats, han caigut els delictes un 80%.
Segons explica Martín, «hi ha menys gent al carrer i més vigilància. Tot és més fàcil de controlar». Com a exemple de fets delictius que han caigut de manera molt notòria, la secretària del Col·legi d'Advocats de Tarragona parla de «els carteristes, que ja no estan actuant i els delictes contra la salut pública, com el tràfic menor de drogues: si no hi ha demanda, no hi ha oferta. També s'ha notat una davallada important en els delictes de circulació».
«Ara bé, s'han incrementat els delictes contra el patrimoni, com els robatoris en domicilis particulars, o altres tipus de fets delictius, com aquells generats al voltant del trencament del confinament. Un exemple d'aquests podria ser la desobediència o l'agressió a l'autoritat. Cal recordar que trencar el confinament comporta una multa que, posteriorment, es pot recórrer per la via del contenciós-administratiu» afegeix Estela Martín.
Martín apunta que «un altre fet destacable és que s'han disparat les requisitòries de cerca i captura perquè com que hi ha més policia al carrer i menys gent, es fan més controls».
«No sabem a qui tenim al davant»
Lorenzo Santos, actual responsable del torn d'ofici, qui rep la trucada quan es necessita assistència jurídica, ens explica: «El 13 de març, el Col·legi d'Advocats va voler dotar de material de protecció als advocats que treballaven al torn d'ofici. En aquella data ens va resultar impossible, per exemple, trobar gel». El torn d'ofici el formen 15 lletrats diaris que cobreixen els partits judicials de Tarragona, Reus i Valls. Entre les primeres mesures que van prendre es troba el tancament dels despatxos, o seus, que l'entitat té als palaus de justícia de les tres localitats.
Des d'aquests despatxos s'ofereix els serveis d'orientació jurídica i mediació que, ara, han passat a estar disponibles per telèfon. Ara bé, pel que fa a les guàrdies del torn d'ofici, aquestes continuen «dempeus». Tot funciona telemàticament i, segons apunta Santos, amb algunes de les problemàtiques habituals, «haver de fer front a imatges congelades» ara que tot ha passat a la xarxa. Els advocats només s'han de desplaçar als jutjats quan el detingut passa a disposició judicial. Cal puntualitzar que al Palau de Justícia, físicament, només hi van els lletrats: «D'aquesta manera ens estalviem desplaçaments», remata Lorenzo Santos.
Estela Martín comenta que «l'atenció a comissaria també es fa telemàticament però si el detingut demanés la presència de l'advocat hi hauríem d'anar. Ara bé, no m'he trobat encara en aquesta situació». Martin finalitza explicant, a preguntes d'aquest mitjà, que «en aquesta situació ens trobem rentant-nos les mans permanentment quan fem la nostra feina i, a vegades, pel tema de la mascareta no sabem a qui tenim al davant».