El Palau de Justícia de Tarragona se sotmetrà a una rehabilitació per consolidar l'estructura de l'edifici.

Els delictes cauen un 80% a l'àrea metropolitana de Tarragona durant el confinament

Els advocats de Tarragona realitzen el torn d'ofici de manera telemàtica

S'ha dit a bastament: el coronavirus, i el confinament  per aturar la seva propagació, ho ha posat tot cap per avall. Entre els sectors  que s'han vist afectats  per aquesta nova realitat es troba l'advocacia. Fa pocs dies, s'informava que els lletrats  del torn d'ofici estava assistint  als detinguts de manera telemàtica.

Per conèixer com s'està duent a terme aquesta tasca, TarragonaDigital ha contactat amb els advocats  Estela Martín, secretaria del Col·legi d'Advocats de Tarragona, i Lorenzo Santos, responsable del torn d'ofici del Col·legi d'Advocats. A grans trets, i com a primeres conclusions  d'aquest mes que portem en confinament, es pot dir que, segons xifres dels advocats, han caigut  els delictes  un 80%.

Segons explica Martín, «hi ha menys gent al carrer i més vigilància. Tot és més fàcil  de controlar». Com a exemple  de fets delictius que han caigut de manera molt notòria, la secretària del Col·legi d'Advocats de Tarragona parla de «els carteristes, que ja no estan actuant i els delictes  contra la salut pública, com el tràfic menor de drogues: si no hi ha demanda, no hi ha oferta. També s'ha notat una davallada  important en els delictes  de circulació».

«Ara bé, s'han incrementat  els delictes  contra el patrimoni, com els robatoris  en domicilis  particulars, o altres tipus de fets delictius, com aquells generats al voltant del trencament  del confinament. Un exemple d'aquests podria ser la desobediència  o l'agressió  a l'autoritat. Cal recordar que trencar el confinament comporta una multa  que, posteriorment, es pot recórrer per la via del contenciós-administratiu» afegeix Estela Martín.

Martín apunta que «un altre fet destacable és que s'han disparat  les requisitòries  de cerca i captura perquè com que hi ha més policia al carrer i menys gent, es fan més controls».

 

«No sabem a qui tenim al davant»

Comissaria Mossos
Els advocats de torn d'ofici assisteixen, per videoconferència, als detinguts quan són a comissaria | CatalunyaDiari
 

Lorenzo Santos, actual responsable del torn d'ofici, qui rep la trucada quan es necessita assistència jurídica, ens explica: «El 13 de març, el Col·legi d'Advocats  va voler dotar de material  de protecció  als advocats que treballaven al torn d'ofici. En aquella data ens va resultar impossible, per exemple, trobar gel». El torn d'ofici el formen 15 lletrats  diaris que cobreixen els partits judicials de Tarragona, Reus i Valls. Entre les primeres mesures que van prendre es troba el tancament  dels despatxos, o seus, que l'entitat té als palaus de justícia de les tres localitats.

Des d'aquests despatxos s'ofereix els serveis d'orientació jurídica i mediació que, ara, han passat a estar disponibles per telèfon. Ara bé, pel que fa a les guàrdies  del torn d'ofici, aquestes continuen «dempeus». Tot funciona telemàticament i, segons apunta Santos, amb algunes de les problemàtiques habituals, «haver de fer front a imatges congelades» ara que tot ha passat a la xarxa. Els advocats només s'han de desplaçar  als jutjats  quan el detingut  passa a disposició judicial. Cal puntualitzar que al Palau de Justícia, físicament, només hi van els lletrats: «D'aquesta manera ens estalviem desplaçaments», remata Lorenzo Santos.

Estela Martín comenta que «l'atenció  a comissaria  també es fa telemàticament però si el detingut demanés la presència de l'advocat hi hauríem d'anar. Ara bé, no m'he trobat encara en aquesta situació». Martin finalitza explicant, a preguntes d'aquest mitjà, que «en aquesta situació ens trobem rentant-nos les mans permanentment  quan fem la nostra feina i, a vegades, pel tema de la mascareta no sabem a qui tenim al davant».