Detall de l'aparell de la URV que detecta comunicacions i que s'utilitza per garantir que ningú rep informació durant les PAU

Arriba el 'detector de xuletes' als exàmens de la selectivitat de Tarragona

L'Antoni García es passeja per les aules amb un aparell, tot i que reconeix que «no l'he amortitzat» perquè la gent encara utilitza els mètodes 'tradicionals'

Aquest dimarts van començar els exàmens de selectivitat per als alumnes catalans. Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) s'allargaran fins aquest dijous, quan els més de 3.700 tarragonins posaran punt final als exàmens que marcaran el seu futur a la universitat. Enguany, les PAU recuperen el seu format habitual en tres dies, sense mascaretes i amb la novetat del formulari anònim per triar els enunciats en català o castellà.

En aquest sentit, a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona hi ha una altra novetat, com és el «detector de comunicacions exteriors», per controlar que durant els exàmens no hi hagi ningú que copiï o utilitzi mètodes il·legals per treure millor nota. L'encarregat de fer servir aquest nou aparell és l'Antoni García Español, coordinador de les PAU de la URV.

García Español es passeja per les aules de manera aleatòria on es desenvolupen els exàmens amb un aparell que, mitjançant auriculars, pot interceptar comunicacions per Bluetooth o altres sistemes de radiofreqüència. «Si porten algun 'pinganillo', o un rellotge intel·ligent, o es comuniquen amb l'exterior, els detecto», ha explicat.

«La gent encara fa servir xuletes i s'escriu a la cuixa i als braços. No he amortitzat l'aparell»

El coordinador de les PAU de la URV ha explicat a la premsa que «si hi hagués alguna comunicació, ho sentiríem pels auriculars. Té una posició d'ambient i una de més fina, quan passes pots captar el so ambient o alumne per alumne, passant més o menys a un metre de distància». Sobre aquesta qüestió, ha reconegut que és una dissuasiva.

En aquest sentit, ha assenyalat que en el primer dia d'exàmens no ha enxampat cap alumne fent trampes, reconeixent que els alumnes que volen cometre irregularitats encara fan servir el mètode tradicional. «La gent encara fa servir xuletes i s'escriu a la cuixa i als braços. Encara no he amortitzat l'aparell», ha dit amb un somriure.