Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu

Sant Jordi 2021: Els municipis de Tarragona recuperen el carrer en una diada descentralitzada i esponjada

En la majoria de casos els actes s’han traslladat a espais oberts i que ofereixen més garanties per mantenir la distància

Les ciutats i els municipis del Camp de Tarragona  recuperen el carrer durant el dia de Sant Jordi  de 2021. A causa de les  restriccions derivades de la pandèmia, aquest 23 d’abril passarà a la història com una diada el tot insòlita i singular, ja que en la majoria de casos l’escenografia habitual de la celebració i el format dels actes han canviat radicalment i s’han adaptat a les mesures de seguretat i  prevenció recomanades per les autoritats sanitàries. En aquest sentit, el confinament perimetral  que encara és vigent al territori reforcen la presencialitat de la majoria de capitals de comarca, que en la majoria de casos, actuaran com a epicentre festiu de la jornada.

Reus trasllada la celebració al Parc Sant Jordi

En el cas de Reus, el gruix de parades de llibres i roses, així com la majoria d’actes, es traslladen de la plaça del Mercadal al Parc Sant Jordi «per garantir la seguretat de tots els participants i perquè és un espai que ens permet complir amb la normativa», va resumir Daniel Recasens, el regidor de Cultura reusenc, durant la roda de premsa de presentació de la jornada. L'espai compta amb un aforament de 250 persones i obre de les 10.00 h del matí a 20.00 h del vespre.

Per accedir-hi, no cal reservar plaça, hi ha control d'accés i també hi ha personal a l'interior del recinte per motivar que la circulació de persones sigui la correcta. Així, s’estableixen, com es va fer durant el campament dels Reis d’Orient, una entrada, una sortida i un recorregut que minimitzi els encreuaments i faciliti la circulació segura. En l’espai també hi ha una parada institucional, que manté la zona de signatura dels autors locals, i la plantada del Drac i la  Víbria.

Imatge de la Casa Navàs de Reus guarnida amb roses i senyeres aquest Sant Jordi 2021
La Casa Navàs de Reus amb el capcer reconstruït i guarnida amb roses i senyeres aquest Sant Jordi | Cedida

La Rambla de Tarragona, de nou epicentre festiu

En el cas de Tarragona, les dues coques centrals de la Rambla Nova, entre l'estàtua dels Despullats i el carrer d'Adrià, tornaran a ser l'epicentre d'un Sant Jordi condicionat per la Covid-19. L’espai acull un total de 19 parades autoritzades, totes elles limitades a establiments professionals de la ciutat, 6 d'elles de llibres i les altres 13 de flors. L'horari d’obertura és de les 9.00 h a les 21.00 h i en tot moment hi haurà un aforament limitat als accessos.

Per això, l'organització ha confirmat que es realitzen controls de temperatura a tots els visitants, hi ha gel hidroalcohòlic, les mascaretes  són obligatòries i es vetlla pel manteniment de les distàncies entre les persones, d'acord amb el protocol que marca la lluita contra la pandèmia. També s'ha marcat una  distància obligatòria de cinc metres entre les diferents parades i el sentit de la visita serà unidireccional.

Valls esponja la diada en 3 dies

Pel que fa a la capital de l’Alt Camp, s’ha ampliat la jornada central del 23 d'abril i moltes parades ja van sortir al carrer durant el dia d’ahir, i també ho faran demà dissabte dia 24. Una decisió amb la qual Valls  vol donar major impuls a aquesta data per als sectors implicats, així com reforçar el  caràcter descentralitzat amb el qual es planteja el Sant Jordi d'aquest any, que a diferència d'altres edicions, abandona la plaça del Pati com a epicentre de la celebració, per a repartir-se entre diferents places i carrers del Barri Antic.

Així, entre les propostes culturals programades, que tenen lloc entre el dilluns 19 i dissabte 24 d'abril, destaca la Despertada dels Dracs, una de les cites tradicionals de la jornada, que aquest any es trasllada de l'aire lliure a l'escenari del Principal, un espai que permet la reserva prèvia d'entrades, els públics asseguts i els aforaments delimitats.

L'activitat, de marcat caràcter familiar, realitzarà dues sessions (a les 18.00 h i a les 19.00 h) i servirà per despertar els elements més temuts i estimats del seguici vallenc de la seva letargia hivernal, de la mà de la Unió Anelles de la Flama, la Coral Infantil Cors Alegres, l'Escola Municipal de Música Robert Gerhard i la Xarxa de Cultura.

Actors de la representació de la llegenda de Sant Jordi
Imatge de la representació de la Llegenda de Sant Jordi | Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi.

La Setmana Medieval de Montblanc, en versió reduïda

A Montblanc, la festa de Sant Jordi és una de les dates més especials de l’any, ja que es celebra la Setmana Medieval. Aquest 2021, a causa de la situació es farà una versió reduïda de l’esdeveniment, entre el 22 i el 25 d'abril. Pel que fa als grans espectacles habituals en la celebració, només es manté per avui a la nit la Representació de la Llegenda de Sant Jordi, al Foradot, un dels trams més coneguts de la muralla on enguany s'hi concentraran tots els actes, amb aforament limitat.

En aquest cas, per exemple, només podran participar-hi un centenar d'actors, quan normalment se superen els 300, i a hores d’ara ja hi ha les 4.000 entrades dels diferents espectacles exhaurides.

El Vendrell reparteix els actes en una setmana

Per últim, la capital del Baix Penedèstambé ha esponjat els actes de la diada de Sant Jordi entre el 17 i el 29 d’abril. A més, les parades de llibres i roses es poden posar al carrer tant avui com demà, i estan limitades a professionals d'aquests sectors com a la resta de municipis tarragonins. Avui també hi ha parades d'artesans al carrer del Doctor Robert, mentre que demà 24 d'abril hi haurà parades solidàries a la Rambla i el Mercat de Brocanters.

Pel que fa als actes previstos, no falten el tradicional pregó de la lectura a la Biblioteca Terra Baixa, les presentacions literàries, exposicions, conta-contes o tallers, que es fan en diferents llocs de la ciutat.

Així ha viscut Tarragona el Sant Jordi d'estiu
Parada de llibres amb un circuit tancat | Àngel