Imatge d'un bosc

La Diputació concedeix 175.000 euros a 16 ADFs per a la prevenció d'incendis

Entre les accions que han rebut finançament destaquen les de foment de la silvopastura com la formació de corrals temporals o l’adquisició d’abeuradors per als animals en diferents punts estratègics

La Diputació de Tarragona ha concedit un total de 175.000 euros a 16 Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província amb l’objectiu de minimitzar el risc d’incendis i de protegir els boscos i l’entorn natural. Aquest import es destinarà a la millora de basses o punts d’aigua, l’obertura i manteniment de franges laterals de camins i pistes forestals, l’adquisició d'EPIs' o la millora i manteniment d’infraestructures i instal·lacions, entre altres accions.

Respecte al foment i suport a la silvopastura, que s’ha vist reforçat en la darrera convocatòria d’ajuts, cal destacar que 6 de les 16 ADF han inclòs aquest tipus d’actuacions amb l’adquisició de malles electrificades per a la formació de corrals temporals o d’abeuradors que es puguin situar en punts estratègics. En aquest cas es tracta d’Arbolí, Capçanes, Cornudella de Montsant, Pratdip, Querol i Capafonts.

Pel que fa a l’obertura i manteniment de les franges laterals de camins i pistes forestals, les ADF de Colldejou i de Pratdip faran una actuació complementària als camins de l’Abellar, el camí del Pla de l’Avenc, el de la Muntanya Blanca o el camí de Pratdip a Colldejou, donant continuïtat a actuacions fetes en anys anteriors dins el marc del pla de prevenció d’incendis forestals de la Serra de Llaberia.

Mentre que a Paüls està prevista l’obertura i manteniment de franges al paratge de la Coma del Retoro i a Capçanes s’actuarà en el camí de la Fou. Destaquen també enguany les actuacions en punts estratègics de gestió d’incendis (PEG) i zones de foment de la gestió (ZFG) definides pels Bombers. Les ADFs que han rebut ajuts per aquest concepte se situen a les Muntanyes de Prades, i tenen previstes actuacions a Capafonts, Siurana i l’Arbolí.

Les 16 ADFs que han rebut aquests ajuts

En concret, les 16 ADFs que han rebut els ajuts per a la prevenció d’incendis són: ADF Alfara de Carles, ADF Sant Andreu d'Arbolí,  ADF Benifallet, ADF la Fou de Capçanes, ADF Colldejou, ADF Cornudella de Montsant, ADF l’Espluga de Francolí, ADF les Borges, ADF Montblanc, ADF Sant Roc de Paüls, ADF Muntanyes de Prades, ADF Pratdip, ADF Querol, ADF Ulldecona, ADF Vandellòs i ADF Vilanova d’Escornalbou.

Aquests ajuts se sumen als que la Diputació de Tarragona atorga anualment als ens locals de la demarcació per facilitar la preservació dels boscos davant els incendis. Les dues línies d’ajuts formen part de les accions de prevenció d’incendis forestals que la institució duu a terme en el marc de la gestió forestal sostenible.

Tot plegat té com a objectiu principal assolir una economia baixa en carboni i contribuir a la millora de l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic.