La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, amb els portaveus dels grups de l'ens provincial

La Diputació de Tarragona presenta un pressupost rècord de 189 milions d'euros

Els comptes de l'ens provincial s'aprovaran per unanimitat en el ple d'aquest divendres

La Diputació de Tarragona aprovarà aquest divendres un pressupost de 189 milions d'euros per a l'exercici 2023. Aquesta xifra suposa un increment d'1,6 milions d'euros respecte dels comptes del 2022 i torna a marcar un nou rècord. Tot i això, els responsables del govern de l'ens consideren que són uns comptes «prudents» davant la situació d'incertesa que genera el context socioeconòmic actual.

Les partides més destacades són les que s'inclouen en el Pla d'Acció Municipal (PAM), on s'afegeixen els 19 milions d’euros que faltaven per arribar al compromís dels 85 MEUR que la institució va contraure amb els municipis a l'inici del mandat. En aquest sentit, dins del PAM, destaquen les línies de subvencions per a la transició energètica i acció climàtica, que sumen un total de 7,5 milions d'euros.

D'aquests, 900.000 euros es destinaran a aquelles accions que treballin per combatre els incendis forestals, 600.000 euros per a millorar la gestió dels residus i 6 milions per a la descarbonització «per tal que els ajuntaments arribin a l'objectiu de reducció d'emissions dels anomenats gasos efecte hivernacle», segons ha assenyalat la presidenta Noemí Llauradó.

En aquesta partida, també s'inclouen els 8,2 milions d'euros per al finançament de les inversions en la xarxa local de carreteres.

Els pressupostos s'aprovaran per unanimitat

El vicepresident de la Diputació, Quim Nin, assegura que «es tracta d'un pressupost prudent» davant les «incerteses que hi ha en aquests moments en l'economia real». Nin, que aquest divendres 25 de novembre farà oficial la seva renúncia al càrrec per incompatibilitat amb les noves responsabilitats al Govern, ha posat en relleu «el diàleg, la negociació i el pacte» sota els quals, assegura, se sustenten aquests comptes.

«Quatre anys seguits, els pressupostos de la corporació s'aprovaran per unanimitat. No hi haurà gaires institucions del nivell de la Diputació de Tarragona que aquest consens s'hagi traduït al llarg del temps d'una manera sostinguda», ha defensat el vicepresident i portaveu de Junts, acompanyat de la portaveu d'ERC, Teresa Mariné, la portaveu del PSC, Imma Costa, i el portaveu de Cs, Pere Lluís Huguet.

Altres partides pressupostàries: la Via Verda de la Val de Zafán

Durant la presentació dels pressupostos, els representants de l'ens supramunicipal també han destacat, atesa la singularitat del projecte, l'ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán, impulsada per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb els municipis de Tortosa, Roquetes, Amposta i la Ràpita, amb finançament provinent dels fons europeus Next Generation.

Finalment, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, també ha destacat els 360.000 euros que es destinaran a proveir de caixers automàtics a aquells municipis de menys de 500 habitants que, actualment, no en disposen. Es tracta d'una actuació que s'emmarca dins l'anunci que va fer el govern central, amb el qual es preveu obligar els bancs a implantar caixers automàtics en municipis amb risc d'exclusió financera.