Un treballador de la cooperativa de La Palma d'Ebre etiquetan garrafes d'oli

Augmenten les vendes d'oli d'oliva de la DO Siurana: por a la falta d'abastiment

Els productors demanen evitar l'alarmisme i reconeixen que el preu pujarà lleugerament per l'increment dels costos

La guerra a Ucraïna a provocat una gran por per la possible falta d'abastiment de productes als supermercats. L'oli de gira-sol n'és un dels quals se n'ha limitat la venda i hi ha hagut escassetat per la seva vinculació estreta amb Ucraïna, un dels principals productors.

En conseqüència d'aquests problemes, moltes persones han optat per aprovisionar-se d'oli d'oliva verge extra. En aquest sentit, la DO Siurana ha augmentat les vendes d'aquesta varietat d'oli en les darreres setmanes.

Han doblat vendes

El responsable de l'oli de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Antoni Galceran, ha afirmat que les vendes són similars als volums venuts al desembre i gener passats —els mesos amb més vendes, ja que és l'inici de la campanya de l'oli nou.

«Sembla que tinguin por que s'acabi l'oli o se n'apugi el preu, no hem de ser alarmistes, no passarà ni una cosa ni l'altra», ha dit Galceran. Pel que fa als preus, reconeix que pujaran lleugerament per l'augment dels costos de producció.

Segons Galceran, algunes de les cooperatives han doblat les vendes en comparació amb les de l'any passat i han crescut tant les vendes presencials a les botigues com per Internet.

Dues garrafes d'oli d'oliva verge extra de la cooperativa de La Palma d'Ebre acabada d'envasar
La DO Siurana augmenta les vendes d'oli d'oliva | ACN

Ara bé, també apunta, que no saben com es traduiran aquestes vendes a finals d'any, ja que la gent compra per fer rebost davant la por d'un possible encariment dels preus o pel temor de la falta d'abastiment.

Davant d'aquest alarmisme, els productors asseguren que l'oli està garantit i demanen calma als compradors. «Hi ha oli suficient, no hi haurà cap problema», ha sostingut el responsable.

«Com va passar durant la pandèmia i, per desgràcia ara amb la guerra d'Ucraïna, hem de posar en valor els productes fets al país, que donen més sobirania alimentària i que tenen menys impacte de CO2», ha reivindicat Galceran.

També ha assenyalat que a l'estat espanyol es produeixen 1,5 milions de tones d'oli d'oliva, de les quals un milió s'exporta i la resta es destina a consum intern. A Catalunya, recorda, es produeixen 30.000 tones i se'n consumeixen entre 60.000 i 70.000 tones.

Per això, Galceran argumenta que l'oferta i la demanda està equilibrada i insisteix que no hi haurà problemes d'abastiment ni s'incrementaran molt els preus. En canvi, ha assenyalat que la producció a l'engròs és un mercat «diferent, més volàtil» que està patint més els increments per la crisi d'Ucraïna.

«L'escassetat de l'oli de gira-sol fa que hi hagi més demanda de l'oli d'oliva per part de les indústries conserveres», ha indicat.

Lleugera pujada de preus

Pel que fa a la pujada del preu de l'oli d'oliva, Galceran ha explicat que la garrafa costa de mitjana uns 25 o 26 euros i que podria augmentar entre un o dos euros. «Hi pot haver un lleuger increment del preu, però no per especulació, sinó perquè han pujat molt els costos de producció», ha remarcat.

De fet, ha subratllat que part dels agricultors ja van apujar el preu a l'inici de la campanya, precisament perquè llavors els costos ja eren elevats. Concretament, es refereixen a l'increment del preu de l'energia, dels carburants i dels fertilitzants.

Amb tot, els productors destaquen que no repercutiran aquests augments als preus dels seus productes per evitar la pèrdua de clients.