Una activitat d'enoturisme en unes vinyes de la DO Tarragona

Una ruta de vins i enoturisme: La nova creació de la DO Tarragona accelerada per la Covid-19

Hi participaran dinou cellers de les quatre comarques i es presentarà al juliol

El Consell Regulador de la Denominació d'Origen Tarragona està perfilant la creació d'una ruta del vi pròpia per potenciar els seus productes  i l'enoturisme. En el projecte hi treballen des de fa més d'un any i els impulsors esperen poder-lo presentar el juliol. D'entrada s'hi han adherit dinou cellers de les quatre comarques  que formen DO —Alt Camp, Baix Camp, Ribera d'Ebre i Tarragonès— i confien que en el futur se n'afegeixin més. La Ruta del Vi de la DO Tarragona agruparà les propostes enoturístiques que ja ofereixen els productors i també es crearan esdeveniments  i activitats  noves, que buscaran teixir aliances amb institucions i altres iniciatives similars.

«L'enoturisme és una de les oportunitats  que tenim els cellers per donar-nos a conèixer. Som espais oberts, amb natura i a prop de les vinyes», remarca Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona. La voluntat és lligar aquesta oferta amb altres modalitats turístiques que ja hi ha a la Costa Daurada i que serveixi també com a promoció del territori. «Es tracta de fer força amb els agents turístics de les nostres terres, com agències, touroperadors, punts de turisme, cases rurals o hotels», exemplifica Ferré.

Un projecte accelerat per la Covid-19

El president de la DO destaca que avui en dia molts cellers ja ofereixen individualment experiències enoturístiques que vinculen el món del vi amb l'esport, la cultura, l'aventura o la història. Des de fer marxa nòrdica entre vinyes fins a un descens amb caiac per l'Ebre passant per preparar sushi amb fulles de cep o fer esmorzars de veremador. Això ha fet que els productors hagin vist com els seus visitants a la vegada s'acaben convertint també en compradors dels vins i en prescriptors. Per tal aprofitar aquest potencial, Ferré confia que amb la posada en marxa de la ruta s'hi afegeixin més membres. «Som 30 cellers, és un projecte  a molt llarg termini. Alguns potser encara no estan preparats o estan en fase de desenvolupament de l'enoturisme», indica.

La proposta ja fa més d'un any que es treballa, si bé amb la covid-19 el procés s'ha accelerat. La pandèmia els ha permès tenir més temps per reflexionar, investigar i assessorar-se sobre quin camí seguir. El disseny  del projecte l'està fent la companyia Tourislab, que ja ha presentat una primera proposta als membres de la DO. Falta acabar-la de polir i generar un logotip, definir una marca i concretar un eslògan. També hi treballa l'empresa Produccions Saurines, que elaborarà material fotogràfic i videogràfic que acompanyarà el llançament de la ruta.

Amb tot, considera que la Ruta del Vi de la DO Tarragona és una «oportunitat per fer més força a l'hora de comunicar», també amb les institucions de la zona, com els diferents consells comarcals o la Diputació de Tarragona. Ferré també aposta per fer una aliança amb rutes del vi catalanes. «Com més forts siguem a nivell de Catalunya, més credibilitat tindrem de cara a l'exterior i la gent tindrà més confiança amb els vins catalans», finalitza.