Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Nou aparells i gairebé 4 milions d'euros: el balanç d'Amancio Ortega als hospitals de Tarragona

Es tracta d'equipaments radioteràpia i d'alta tecnologia contra el càncer de mama

Amancio Ortega és el fundador d'Inditex, el teixit empresarial que aplega marques tan conegudes com les botigues de roba Zara | Cedida

En mig de la polèmica i la controvèrsia sobre les multimilionàries donacions de l'empresari Amancio Ortega a la salut pública espanyola, cal fixar l'ull al territori i recordar que els hospitals del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre també s'han beneficiat d'aquestes operacions  des que es van posar en marxa l'any 2015. Totes aquestes inversions es destinen a finançar equipaments de radioteràpia i a adquirir nous aparells d'alta tecnologia contra el càncer de mama arreu de l'Estat per valor de més de 300 milions d'euros.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

A Catalunya, aquesta onada de donacions va arribar l'any 2017, quan la Fundació Amancio Ortega i la Generalitat van signar un conveni per fer efectives aquestes injeccions —de 47 milions d'euros— amb l'objectiu de renovar l'equipament oncològic ja obsolet de desenes d'hospitals del país. Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, el balanç inversor és de  4 milions d'euros per a la compra i la instal·lació de nou aparells oncològics d'alta tecnologia  que s'acabaran de posar en funcionament fins entre els anys 2018 i 2020.

Un accelerador lineal de radioteràpia i vuit mamògrafs digitals, les aportacions d'Amancio Ortega a la salut pública de Tarragona

El conveni matisa els equipaments a adquirir i els centres hospitalaris que es beneficiaran de la seva compra. Tots ells s'adrecen a la lluita contra el càncer des dels diagnòstics i el tractament directe amb la més alta tecnologia:  són un accelerador lineal de radioteràpia i vuit mamògrafs digitals per fer front al càncer de mama. L'accelerador de radioteràpia, la inversió més elevada, s'ubicarà a l'hospital de la Santa Creu de Tortosa. A la resta de Catalunya s'instal·len un total de disset més.

Els vuit mamògrafs digitals, que serveixen per diagnosticar de manera més precoç i per actuar amb més recursos tecnològics davant els casos de càncer de mama, sí que es troben distribuïts pel territori. Dos d'ells corresponen a l'Hospital de Santa Tecla, un a l'Hospital Universitari Joan XXIII,  un altre al Sant Joan de Reus, un a l'hospital del Vendrell i els tres restants a les Terres de l'Ebre: Móra d'Ebre, Amposta i l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

També et pot interessar