Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu dels peus d'un bebè recent nascut

Les donacions del Banc de Llet Materna han salvat la vida a 650 nadons de Tarragona en els darrers 10 anys

L'èxit compta amb el segell de 600 mares voluntàries del territori | La tasca del Banc és garantir l'aliment a aquells qui no poden ser alletats per la mare

En mig d'uns mesos de tants entrebancs i de tantíssima mortalitat, la solidaritat i la vida  també s'han anat obrint pas sense fer gaire soroll. Des de racons discrets, molt discrets, i amb una generositat  exquisida cap a les persones més vulnerables. El Banc de Llet Materna de Catalunya ha celebrat el seu desè any de vida —nou dels quals en ple funcionament a Tarragona—, i ho ha fet sense afluixar i sense perdre ni un bocí de la seva essència: la solidaritat  i el voluntariat per ajudar a viure als menuts  més delicats. La seva popularitat, però, es manté notablement més baixa que la del seu cosí germà, el Banc de Sang i Teixits.

El Banc de Llet Materna no hi funciona gaire diferent, amb l'objectiu central d'assegurar una alimentació  correcta per a aquells nounats o nadons prematurs que ho necessitin i que, per causes majors, no puguin ser alletats  per les seves pròpies mares. No són casos estranys, i en especial fa referència a aquells infants  d'alt risc per haver nascut abans de les  32 setmanes de gestació, o bé que pesen menys d'un quilo i mig i necessitaran el suport d'una incubadora. Es calcula que aquesta situació de risc pot afectar vora un 10% dels nadons prematurs que neixen.

El Banc de Llet Materna és un servei solidari per alletar nounats i prematurs d'alt risc des de l'any 2011

Amb la xarxa  del Banc, són cada vegada més les mares que accepten fer-se donants d'aquesta llet materna que pot ajudar a altres petits, i que amb el seu consum redueix de manera dràstica les infeccions  greus i les opcions de desenvolupar una necrosi intestinal, encara la principal causa de defunció  entre nounats. A grans trets, els requisits que s'exigeix a les mares que volen ser donants és que tinguin bon estat de salut, que faci menys d'un any que van donar a llum i que no siguin fumadores.

A Tarragona, i malgrat l'a suspensió forçada de les recollides i el servei entre els mesos de març i maig, l'any de la pandèmia  es va tancar amb un total de 73 mares donants i 83 infants salvats per la seva llet materna. Des que es va posar en marxa el servei amb les primeres mares voluntàries  el 2011, la demarcació ha assolit les xifres destacadíssimes de 601 mares donants de llet i 648 nadons alletats gràcies a les seves donacions.

Segons les dades que ha fet públic el Banc amb motiu del desè aniversari de la seva creació, Tarragona  és la segona demarcació catalana amb més ús del servei —tant en donants com en infants demandants—, només per darrere de Barcelona. Des del 2011, prop de 5.200 mares catalanes i un total de 4.332 nounats i prematurs  s'han beneficiat del servei solidari  d'aquest Banc. Les dades contemplen, això sí, els registres vigents fins al 31 de desembre de 2020. Des del Banc de Llet Materna, però, expliquen que «encara són necessàries més donants i més donacions». Salvar vides des de la generositat d'una mare, al cap i a la fi, és una altra manera de mirar amb certa esperança  el món complex que tenim entre mans. Una mica de llum blanca, pura, entre la foscor... que no tot havien de ser notícies per desencantar-se amb l'espècie i seguir el camí de perdre la fe.