Imatge actual de la planta d'Iqoxe

DOW i IQOXE asseguren que continuaran superant els límits d'emissions

Ho han assegurat els seus directius en una compareixença al Parlament de Catalunya

El director del complex de DOW a Tarragona, Ignasi Cañagueral, i el director general d'IQOXE, José Manuel Segura, han afirmat que les seves empreses continuaran superant els límits de drets d'emissions de gasos d'efecte hivernacle fins que no hi hagi canvis en la tecnologia. Ho han dit aquest dimecres en una compareixença a la comissió d'Acció Climàtica del Parlament.

En aquest marc, també han criticat l'impost del CO2 del Govern, carregant per la «falta d'harmonització» de les taxes entre els diferents territoris de l'Estat. Sobre aquesta qüestió, han afirmat que a causa d'això la indústria química de Catalunya és «menys competitiva».

Les dues empreses superen els límits d'emissions gratuïts de la UE

Les dues empreses que van comparèixer aquest dimecres, DOW i IQOXE, superen els límits de drets d'emissions gratuïts que atorga la Unió Europea, segons dades del 2019. En el cas de DOW, ocupa la quarta posició de la llista, mentre que IQOXE és tretzena, però emet més del doble dels gasos d'efecte hivernacle dels que l'ens comunitari li ha atorgat.

Ignasi Cañagueral, que dimarts va ser nomenat nou president de l'AEQT, ha explicat al Parlament que estan treballant perquè el 2035 el 100% dels productes fabricats per DOW siguin reciclables. Entre els plans de la companyia, hi ha descarbonitzar les torxes, els elements que més CO2 produeixen, tot i que ha dit que és un fet que encara queda lluny.

«Són difícilment descarbonitzables si no es fan canvis estructurals», ha dit el director de DOW Tarragona. Les opcions passarien per l'electrificació o per l'hidrogen, dues alternatives per les quals «encara no tenim la tecnologia. Necessitem molt hidrogen en una torxa i el necessitem tot l'any, això vol dir que s'haurà d'emmagatzemar. Són reptes que hi ha damunt la taula».

Demanen el suport de l'administració

El directiu de DOW ha demanat «la complicitat d'altres empreses i el suport de l'administració» per afrontar aquest procés de descarbonització. En aquest sentit, ha dit que «volem seguir generant els productes aquí i que no ens arribin de fora».

Per la seva banda, el director general d'IQOXE, José Manuel Segura, també ha fet una crida al suport dels governs i ha demanat «subvencions per tirar endavant els canvis» en matèria mediambiental.

Segura ha criticat les administracions per la seva lentitud a l'hora de donar els permisos i ha carregat contra l'impost al CO2 del Govern. «Hi ha un clar desavantatge respecte de la indústria petroquímica estatal, europea i asiàtica», ha reblat.