Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'un cartell que anuncia el tancament d eles botigues

Primers treballadors al carrer i l'ombra dels ERO temporal: la crisi del coronavirus sacseja l'economia de TGN

Les petites empreses i els treballadors eventuals, primeres víctimes de l'emergència | L'alta demanda dispara la producció d'oxigen medicinal

La refineria del polígon nord, després de la concentració de gas
Els nivells de qualitat de l'aire tornen a la normalitat després d'una purga a la refineria | Àngel Ullate

De les primeres coses que us explicarien en qualsevol facultat de Periodisme  —si no és imprescindible, escolliu altres estudis— és que les notícies s'han de regir per la llei de les '6W', aquella que garanteix respostes a les grans preguntes del 'què, qui, com, on, quan i per què'. La teoria és fantàstica, acostuma a passar. La realitat és més dura i de vegades planteja que no tota pregunta té resposta  possible. O no immediata, com a mínim. I aquesta manca de respostes genera incertesa. I en aquestes aigües ens movem, en aquests dies.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Quan abordem l'emergència sanitària del coronavirus, que ens té actualment sota estat d'alerta i sota una bateria de mesures preventives  de durada indeterminada, és important tenir en compte el factor essencial d'aquesta incertesa. Ni tan sols els experts saben el 'quan' —ni el 'fins quan'—, i no és aquesta una informació menor. La incertesa d'una crisi  que es comença a allargar està començant a sacsejar el ritme econòmic de l'àrea metropolitana de Tarragona, i els efectes (socials, econòmics i laborals) són d'un abast encara més desconegut que els sanitaris.

Els gegants econòmics de Tarragona reconeixen «alentiment» i intenten minimitzar els efectes de l'emergència 

Els agents econòmics de la demarcació confirmen «un evident alentiment  econòmic» a l'alça i articulen malabars i equilibris per garantir «la màxima normalitat possible» per garantir el màxim funcionament possible. Des de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) asseguren que «els nostres centres estan treballant amb normalitat  i l'afectació no és general a la producció ni al subministrament de productes», i reconeixen que «hem hagut de prendre les mesures necessàries per assegurar la disponibilitat de matèries primeres que provenen de zones de risc» on l'activitat industrial sí que s'ha desplomat.

Pla detall d'un cartell que anuncia el tancament d eles botigues
El tancament de molts establiments ha estat una imatge habitual en les darreres hores | TarragonaDigital

Matisen que sí que «hi ha afectacions  puntuals en empreses concretes» del sector als polígons tarragonins, si bé no les llegeixen com una característica representativa de tot el sector. Les empreses que s'apleguen sota les sigles de l'AEQT s'han adherit als protocols, han imposat les mesures preventives i han apostat majoritàriament per facilitar el teletreball «en la mesura del possible», si bé serà la durada de l'emergència  qui marcarà el calendari d'accions per a les pròximes setmanes.

Algunes companyies ja s'han desfet de les empreses subcontractades o dels treballadors eventuals

Segons ha pogut confirmar TarragonaDigital, algunes empreses del sector ja es plantegen la possibilitat d'activar ERO temporals (els anomenats ERTO) a les seves plantilles si la crisi s'allarga, i fins que es pugui restablir la normalitat. Aquest mitjà també ha pogut confirmar que algunes d'aquestes empreses han optat per cancel·lar serveis subcontractats  (com el manteniment) i desfer-se treballadors eventuals que han estat els primers a perdre el seu lloc de feina a causa del coronavirus. «Són hores de molta incertesa on s'estan adaptant horaris i personal  per tal de trobar un encaix alternatiu», segons han confirmat les mateixes fonts.

Aquesta fórmula dels ERO temporal també és una possibilitat sobre la taula de moltes petites i mitjanes empreses  del territori, a tenor de les dades d'una enquesta que ha traslladat la patronal PIMEC als establiments i que ha servit per accentuar la incertesa de molts comerciants i treballadors. A partir d'avui, per ordre de la Generalitat, totes les àrees comercials que no siguin de primera necessitat i que puguin comportar aglomeracions hauran d'abaixar la persiana fins a nou avís.

L'alta demanda d'oxigen medicinal dispara la productivitat d'algunes empreses químiques de Tarragona

accident químic tarragona
L'accident ha succeït a l'empresa Carburos Metalicos | TarragonaDigital

En el sector de la  indústria química, però, no bufa el mateix vent a totes les empreses. Mentre algunes recorren a aquestes alternatives per frenar possibles afectacions, d'altres han detectat un augment desorbitat de la demanda  i estan fent l'agost en plena pandèmia. És el cas de Messer Ibérica i de Carburos Metálicos, companyies productores d'oxigen medicinal per a hospitals i centres de salut. «Estem ampliant torns i produint molt més per tal de garantir un 'stock' de seguretat que permeti abastir a tota la gent que ho necessita», expliquen des de Messer a aquest mitjà.

«No sabem quant durarà aquesta situació, però la previsió amb què treballem és que la demanda seguirà pujant i que les nostres reserves  també hauran de ser més i més», confirmen. Exposen que la demanda d'oxigen per a fins mèdics s'ha incrementat fins a un 20% a la comunitat de Madrid i a Itàlia ja es multiplica per cinc respecte a les xifres habituals. «El nostre compromís i responsabilitat és garantir l'abastiment d'aquests gasos medicinals als centres sanitaris que ens fan les comandes», apunten des de Carburos.

Vaixell Port Tarragona
El Port de Tarragona és un dels grans motors d'importació i exportació de productes de Tarragona i arreu del món | Cedida

Altres microsectors com el de la producció de paper  (mocadors o paper higiènic, en especial) també ha vist com la demanda s'ha disparat en les darreres hores i com han hagut d'incrementar la seva productivitat per satisfer una demanda  altíssima, com en el cas de la companyia 'Essity', que produeix productes de cel·lulosa des de la seva seu a Puigpelat (Alt Camp).

El confinament del Mediterrani abaixa el ritme a les aigües del Port de Tarragona

Un altre dels grans gegants de l'economia del territori, el Port de Tarragona, tampoc és aliè a l'emergència  sanitària i fa malabars per «mantenir el servei i aguantar el ritme» malgrat que el comerç internacional està pràcticament en quarantena. Tots els vaixells que poden entrar i sortir de la infraestructura ho fan amb les màximes condicions de seguretat  i seguint els protocols, i de moment l'efecte del coronavirus es tradueix en «un alentiment que ja notàvem abans que el virus arribés a Espanya», han confirmat fonts de l'Autoritat Portuària. El mercat asiàtic és encara el més afectat, per raons òbvies.

El Port, però, ha posat a disposició de les administracions «tots els nostres mitjans» per prendre les mesures  que es requereixin, a través del pla d'alerta estatal ja vigent, i des d'aquest divendres a la tarda ha imposat als seus treballadors l'alternativa del teletreball  i l'emissió de permisos especials per tal de garantir que només treballin físicament «els serveis essencials  que han de ser al peu del canó» durant els pròxims quinze dies.

El turisme es congela i perilla la Setmana Santa: Port Aventura ajorna 'sine die' la temporada 2020

PortAventura
PortAventura és un dels grans motors econòmics del Sud de Catalunya | TarragonaDigital

Un altre dels grans efectes del confinament econòmic a què Tarragona ha d'adaptar-se durant les pròximes setmanes passa pel turisme. Desenes de reserves a hotels, càmpings i allotjaments de la demarcació han començat a caure amb comptagotes per a la segona quinzena de març, un període tradicionalment dolç per a la Costa Daurada i que enguany és la vigília d'una Setmana Santa que caurà a la segona setmana de l'abril. L'onada de cancel·lacions està en marxa i l'anunci de  Port Aventura d'ajornar la seva obertura (prevista inicialment per al 29 de març) fins que les condicions sanitàries ho facin possible suposa la cirereta del pastís.

Ningú descarta haver de prendre noves mesures o d'adaptar les actuals en les pròximes hores o dies, en funció de l'avenç dels esdeveniments. Les primeres reaccions comencen a intuir un efecte dominó i l'ombra dels ERO temporals cada cop guanya més força als despatxos, ara que i l'emergència del coronavirus comença a sacsejar la productivitat i l'activitat de l'economia  de Tarragona.