Dos treballadors de Futura Space fan proves amb el seu 'software' per generar hologrames

La Generalitat impulsa la digitalització de 58 empreses de la demarcació de Tarragona

Les companyies reben entre 8.000 i 20.000 euros per fer plans de transformació i adquirir noves tecnologies

El Departament d'Empresa i Treball ha impulsat la digitalització de 58 empreses del Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre des del llançament del programa ProAcció 4.0 l'any 2019 i hi ha destinat més de 700.000 euros en ajuts directes.

En el global de Catalunya, els ajuts arriben a 12,5 MEUR repartits en 984 projectes de petites i mitjanes empreses, bàsicament de l'àmbit industrial. Uns diners que aniran destinats a engegar processos de diagnosi o implantació de noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el 'big data' o la intel·ligència artificial.

Les beneficiàries han rebut fins a 8.000 euros per realitzar una diagnosi destinada a establir plans de transformació digital; i fins a 20.000 euros per a implantar-los i incorporar noves tecnologies.

El programa ProAcció

Els ajuts es divideixen en dues línies en funció del nivell de digitalització de l'empresa, amb incentius per a establir plans de transformació amb un ajut de fins a 8.000 euros i amb subvencions per a implementar aquestes estratègies amb un impuls de fins a 20.000 euros.

D'aquest miler d'empreses que han pogut impulsar els seus processos de digitalització, destaquen les del sector de la maquinària i els béns d'equip (13% del total), l'alimentació i productes gurmet (11%), la metal·lúrgia i productes metàl·lics (6%) i les infraestructures i construcció (6%).

Pel que fa al repartiment territorial, els ajuts s'han distribuït al llarg de gairebé la totalitat de comarques catalanes, amb presència en 37 d'elles. La que concentra més projectes que han rebut ajuts és el Barcelonès (21%), seguida del Vallès Occidental (16%), el Baix Llobregat (9%), el Gironès (7%) i el Vallès Oriental (7%).

Des de la primera convocatòria de Cupons 4.0 d'ACCIÓ, l'any 2019, dotada amb dos milions d'euros, el pressupost ha anat incrementant passant dels 4,49 milions d'euros del 2020 als sis milions d'euros de la darrera convocatòria el 2021.

En total s'han rebut més de 1.700 sol·licituds per accedir als ajuts, de les quals han estat aprovades gairebé un 60%. De cara al futur, el programa doblarà el seu abast per arribar a 2.000 pimes industrials digitalitzades l'any 2024.

La directora general d'Indústria, Natàlia Mas ha destacat que aquest impuls ha permès «la formació de més de 200 professionals en tecnologies avançades d'Indústria 4.0 i més de 350 proveïdors de tecnologies 4.0 acreditats». «La digitalització és l'única via per garantir que disposem de més i millor indústria, la que genera valor afegit i llocs de treball de qualitat», ha afegit.

En el marc del programa, s'ha llançat aquest mes de gener una metodologia de diagnòstic, disponible al web d'Acció, i dirigida a l'ecosistema de proveïdors de digitalització i empreses. Aquesta guia ofereix la possibilitat de traçar un pla de transformació digital de l'empresa en quatre fases.