Entrega dels Premis de Seguretat de Feique

Les 10 empreses de l'AEQT premiades per tenir un índex de«zero accidents» el 2021

La Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique) va concedir els Premis de Seguretat FEIQUE

Un total de 10 empreses de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) han sigut reconegudes als Premis de Seguretat FEIQUE (Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola).  Un guardó que es dona a empreses i centres productius adherits a Feique i que han comptabilitzat un índex de «zero accidents» durant l'últim any.

Pel que fa a les empreses de l'AEQT, quatre empreses han guanyat el Premi Especial de Seguretat Feique 2021, que reconeix aquelles empreses de més de 300 treballadors que van registrar zero accidents amb baixa durant l’any passat: es tracta de Covestro, Dow Chemical Ibérica, Inovyn España i Repsol Química.

A més, aquestes mateixes quatre empreses, i altres sis de l’AEQT, han estat reconegudes amb el Premi de Seguretat Feique 2021. Aquest reconeix empreses o centres de producció de més de 50 treballadors que van registrar un índex de freqüència general zero: és a dir, que no van registrar cap accident, amb o sense baixa, durant tot el 2021.

A banda de Covestro, Dow, Inovyn i Repsol Química, també han obtingut aquest reconeixement Carburos Metálicos, per les seves plantes de la Pobla de Mafumet, el Morell, la Canonja i HyCO; Ercros, per la fàbrica de Tortosa; Grace Catalysts & Materials; Sekisui Speciality Chemicals Europe; Transformadora de Etileno (TDE); i Vopak Terquimsa.

Aquests premis suposen un reconeixement a l'esforç i als recursos que les empreses químiques realitzen per preservar la seguretat i salut dels seus treballadors mostrant el compromís del sector amb la millora contínua en matèria de seguretat i salut.

Un any més, entre els sectors més segurs

Durant l'esdeveniment, també es va fer públic l'Informe de Sinistralitat Laboral del Sector Químic 2021. Aquest és un studi que recull de manera detallada la classificació dels accidents amb baixa laboral que van tenir lloc el passat any, així com els índexs estadístics de les companyies en l'àmbit de la seguretat i la salut dels treballadors.

Si es fa una comparativa dels resultats de les empreses de Feique amb la resta d'activitats econòmiques, aquestes presenten un índex d'incidència d'accidents que el 2021 va ser 4,62 vegades menor al registrat pel conjunt de la indústria, 2,87 vegades menor al de la mitjana nacional i 6,5 vegades menor que el sector de la construcció.

Això suposa que a les empreses de Feique té lloc un accident per cada 170.000 hores treballades.

D'aquesta manera, l'informe reflecteix els elevats nivells de seguretat amb què operen les empreses del sector químic afiliades a la Federació, que apliquen majoritàriament el programa internacional Responsible Care per a la millora contínua de la seguretat i salut, la protecció del medi ambient i la Responsabilitat Social Empresarial.

Segons va valorar el director general de Feique, Juan Antonio Labat: «L'aplicació del programa Responsible Care per part de les empreses membres de Feique ha revertit en una indiscutible millora i superació contínua dels seus nivells de seguretat al llarg del temps, molt per damunt de la mitjana industrial. La pandèmia ha suposat un desafiament majúscul a tots els nivells i, per descomptat, a l'àmbit de la PRL que les empreses químiques han sabut abordar amb èxit garantint la seguretat i la salut d'empleats i contractistes».