Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la planta d'IQOXE a Tarragona

Les empreses químiques parlen a la comissió d'IQOXE al Parlament i treuen pit sobre la seva seguretat

L'AEQT remarca que és l'administració qui fa la normativa i assegura que van més enllà dels estàndards establerts

Imatge de la planta d'IQOXE a Tarragona
El Parlament busca respostes a algunes de les incògnites de l'explosió a IQOXE. | Àngel Ullate
 

És dimarts i toca nova sessió de la Comissió d'Estudi de la Seguretat del Sector Petroquímic que el Parlament de Catalunya realitza periòdicament amb la intenció de trobar algunes respostes enmig de la tragèdia del passat mes de gener, amb l'explosió a IQOXE. Després d'escoltar fa un parell de setmanes el clam dels alcaldes més pròxims al polígon, avui era el torn de donar veu als protagonistes més directes, la indústria química.

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i la Federació Empresarial Catalana del Sector Químic (FedeQuim) han aprofitat la sessió per posar en valor la seguretat de les empreses químiques que es troben sota el seu paraigua. Els representants de les entitats han exposat que l'accidentalitat d'aquestes companyies està per sota de la mitjana de la indústria i del sector serveis. Davant la petició d'alguns grups polítics de més fiscalització sobre els nivells de seguretat de les companyies associades, el gerent de l'AEQT, Juan Pedro Díaz, ha remarcat que és l'administració qui fa la normativa i ha afirmat que hi ha empreses que van més enllà dels estàndards fixats.

IQOXE no parlarà fins que s'aixequi el secret de sumari

En la sessió d'avui hi han participat DíazJuan José Meca, secretari general de FedeQuim. També estava prevista la compareixença d'un representant d'IQOXE, però la companyia va demanar no participar en la comissió fins que no s'aixequi el secret de sumari de la investigació de les causes de l'explosió a la planta de la Canonja. Una petició que va ser atesa.

En la seva exposició, Díaz ha fet un repàs a la importància en l'economia del Camp de Tarragona del sector químic. També ha assenyalat que «és una activitat de risc, com totes les activitats industrials» i que treballen per assolir «l'objectiu de zero accidents». El gerent de l'AEQT ha destacat que «els parcs químics de seguretat són referència a nivell internacional» i que la seva actuació el dia del sinistre «va funcionar».

Díaz demana «ajuda» i parla de «tòpics desafortunats»

Díaz ha demanat «ajuda» als diputats que participen en la comissió per acabar amb la imatge d'inseguretat de la indústria química, i ha considerat que hi ha «tòpics desafortunats». «És injust i és una falta de rigor generalitzar a partir de fets excepcionals», ha assenyalat. A més, ha apuntat que del que va passar a IQOXE se n'extraurà «un aprenentatge» que haurà de culminar en noves regulacions que afectaran el sector a nivell mundial.

Alguns diputats, com Matías Alonso (Cs) han valorat que «la valoració de riscos feta per l'empresa estava desfasada de la realitat». Un fet al qual Díaz, des de l'AEQT, ha respost que els plans els fan consultores especialitzades externes a les companyies i que són validats per Seguretat Industrial, organisme que depèn de la Generalitat. També ha assegurat que «totes les empreses han revisat els protocols i els procediments arran de l'accident».

Alonso també ha apostat per buscar vies de fiscalització de les empreses més actives. En aquesta línia, el diputat del PSC, Carles Castillo, ha demanat que l'AEQT exigeixi a les seves associades que tinguin estàndards de seguretat que vagin més enllà de la normativa i ha suggerit que l'entitat faci fora les companyies que no compleixin amb els nivells mínims de seguretat. Segons Díaz, hi ha empreses que tenen nivells de seguretat per sobre dels que marca la llei, i s'ha mostrat partidari de «treballar» amb les empreses que no compleixin perquè ho facin.

Formació dels treballadors

Castillo, però també Vidal Aragonès (CUP) i Yolanda López (CatECP), han posat damunt la taula la formació en matèria de seguretat que reben els treballadors de les empreses químiques i les reclamacions que han fet en aquest àmbit. De fet, fins i tot han afirmat que els han arribat denúncies d'empleats que asseguren que la seva empresa els ha descomptat del sou el cost dels cursos formatius. El secretari general de FedeQuim, Juan José Meca, ho ha negat.