Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Emili Correig Industrias Preciber Fundació Gresol

Fundació Gresol, 25 anys d'àgora empresarial per a «millorar la societat»

TarragonaDigital entrevista Emili Correig, nou president de l'entitat | Analitza el sector empresarial i el futur de la fundació

Emili Correig Fundació Gresol Industrials Preciber
Emili Correig, nou president de la Fundació Gresol | Àngel Ullate

 

L'any 1994 va néixer la Fundació Gresol. Es tracta d'una entitat d'empresaris que vol ser un espai d'intercanvi d'idees segons es defineixen a si mateixos. Organitzen activitats i jornades durant tot l'any, algunes més destinades al sector econòmic, d'altres a l'esfera pública. Enguany celebra els 25 anys d'història havent consolidat els Premis Gaudí Gresol com un dels bucs insignes de la fundació, però no l'únic.

Les jornades empresarials i els reconeixements com els del talent jove o el Gran Gresol alimenten un calendari que, a més, també s'omple d'activitats per als socis. Des de la segona àrea metropolitana del país volen contribuir a fer fort el seu teixit empresarial. Recentment ha canviat la presidència de la fundació, que ara ha assumit Emili Correig, amb qui TarragonaDigitalha conversat a la seu d'Industrias Preciber, l'empresa que va cofundar.

Ens rep a la sala d'espera de l'entrada, i ens acompanya al despatx del pis superior. En una paret, una gran finestra permet contemplar la planta de producció de peces de precisió. Admet que té edat per estar jubilat però manté que el que fa li agrada i que es vol mantenir actiu. De tracte afable, li agrada parlar de l'empresa, tant com a sector com de la seva en particular, un fruit que va començar a cultivar fa gairebé 50 anys juntament amb Javier Casas. Després de treballar junts a Indústries Teixidó van engegar Preciber —Precisió Ibèrica—, i fa gairebé 25 anys van veure com els seus fills s'hi incorporaven per seguir el negoci.

Emili Correig Industrias Preciber
Emili Correig mirant la planta d'Industrias Preciber | Àngel Ullate

 

Objectius i motivacions per assumir el càrrec

—Com definiríeu la Fundació Gresol?

—La Fundació Gresol és una entitat que agrupa bàsicament empresaris, però també professionals, i abastem l'àmbit de la Catalunya Nova. D'aquesta manera tenim l'ambició de poder ser més grans; dins de la Catalunya Nova procurem fer les nostres activitats de manera itinerant, la pròxima jornada la farem a l'Hospitalet de l'Infant, i l'anterior la vam fer a La Selva del Camp; es pretén fer un efecte de taca d'oli arreu del territori.

—Amb quines motivacions o objectius assoliu el càrrec?

—Estic engrescat, potser per deformació professional, com a empresari, que hem d'estar engrescats. Fa anys que sóc soci de la Fundació, després em van promoure per ser patró, i si ets una mica pencaire, et van agafant, i de patró vaig passar al consell executiu, i ara m'han proposat per ser president. Jo els he dit que, probablement, altres persones ho farien més bé. Si ets compromès i t'engresques i proposes, tens molts números que et toqui —explica, esbossant un somriure—. Si no passa res, ho seré durant dos anys.

Industrias Preciber
Imatge de la planta d'Industrias Preciber | Àngel Ullate

 

La salut del sector empresarial de l'àrea metropolitana de Tarragona

—La Fundació Gresol se centra en l'àmbit empresarial, quina radiografia en feu, d'aquest sector, a Reus i a la Catalunya Nova?

—Crec que hi ha, com en tots els col·lectius, una diversitat de maneres de ser i de situacions. Hem passat una crisi important, però penso que, per naturalesa, l'empresari és optimista, si no, no ho seria. Penso que aquest optimisme es va recuperant, que l'activitat es torna a engrescar.

—Quina valoració feu dels clústers que hi ha aquí, com el TiC o el de nutrició i salut?

—Crec que són molt importants. Les TiC són les tecnologies que ja no són del futur, que són actuals, i avancen amb una progressió geomètrica, i tots n'hem de ser conscients i no ens podem encantar gents. L'àmbit nutricional és bàsic, menjar és una de les coses que tots fem —diu rient—, i volem estar cada vegada més sans, i es mira molt el tema nutricional, no només fer passar la gana, sinó menjar bé.

—Que hi hagi clústers com aquests a la nostra demarcació creieu que és casual, o com s'explica?

—Crec que aquí, a la nostra zona, tenim una tradició de ser capdavanters en moltes coses. Les TiC és una matèria nova, però l'àmbit alimentari és de sempre, i les nostres comarques sempre han sigut capdavanteres no només en el menjar, també en el beure; els vins de la zona sempre han tingut un gran reconeixement. Procurem saber menjar i beure bé.

Foto de família dels guardonats als Gaudí Gresol el 2018 | Laia Solanellas

 

Activitats i reptes de la Fundació Gresol

—Quines activitats organitza la Fundació Gresol?

—Fem diverses activitats. Mensualment fem un dinar o un sopar amb un convidat, una persona que tingui missatge, que ens pugui dir coses. No és important el dinar o el sopar, és important per la persona que ens ve a parlar. Després en fem d'altres d'anuals, com els premis Gaudí Gresol, que premien no només empresaris, sinó la notorietat i l'excel·lència en diferents sectors, com les arts o la ciència.

S'han consolidat molt i tenen molt de prestigi, hem tingut l'encert de premiar i convidar gent de molt de nivell i, això de per si, va prestigiant l'esdeveniment. També fem les jornades econòmiques, que també tenen molt de prestigi, aconseguim reunir 300 persones o més, i és itinerant com deia abans, la pròxima la farem a l'Hospitalet, l'anterior la vam fer a La Selva, i n'hem fet a Salou, a Tarragona, al Vendrell, a Valls...

Ara n'hem lliurat uns, de premis, que són la tercera o quarta edició que celebrem, que és el talent jove. Es vol reconèixer, tal com diu el títol, persones que tinguin talent i siguin joves, perquè és molt important per a qualsevol organització anar involucrant gent jove, perquè si no serem només els grans, i això no pot ser —sentencia somrient—. Premiem tres iniciatives: una de màrqueting, una de tecnològica i una d'acadèmica; tres persones, col·lectius o empreses que neixen amb un destacat talent.

Imatge d'arxiu dels Premis Gaudí Gresol | Josep Martí

 

—També premien el talent personal, no?

—Fem una distinció anual que en diem el Gran Gresol, que donem a una personalitat rellevant; per aquesta entrega no fem venir la persona aquí i organitzem un acte per donar-li el premi, sinó que anem a portar-li on resideix; l'any passat va ser el catedràtic i exconseller de la Generalitat Andreu Mas-Colell. Si mirem endarrere tenim Valentí Fuster, que està als Estats Units, Vicente Ferrer, que estava a l'Índia...

Nosaltres ens diem Gresol perquè, dins de la metal·lúrgia, el gresol és el recipient on es fonen diferents metalls per obtenir-ne un de nou i millorat. Pensem que en aquesta fundació, que és multisectorial, perquè hi ha indústria, comerç, turisme, construcció..., cadascú té les seves idiosincràsies. Si aquestes maneres de pensar i aquestes inquietuds les fonem dins del gresol, volem treure'n una manera de pensar i de veure les coses que sigui resultat de la fusió de tots.

Premi Gran Gresol Fundació Gresol
Premi Gran Gresol de la Fundació Gresol | Àngel Ullate

 

—Què n'hem d'esperar, de cara al futur, de la Fundació Gresol?

—Enguany tenim la satisfacció de fer 25 anys, que ja són les bodes de plata, ja no són quatre dies —somriu de nou—. Volem aprofitar aquesta etapa per dir 'mira, de tot el que hem fet n'estem contents i satisfets'; ens ho hem de mirar amb una mirada crítica i hem de ser capaços de millorar-ho. Per bé que ho hàgim fet, de vegades també ens hem equivocat. Hem de mirar el positiu i intentar millorar-ho, i després consolidar-ho.

Jo voldria ser capaç d'engrescar, primer al consell executiu, i animar a seguir fent el que ja fem, millorant-ho; i coses que no hem fet i se'ns acudeixin, fer-les, perquè això és obert, tots els socis estan cridats a participar i a opinar i a donar els seus punts de vista. Tot això ho fem perquè ens agrada fer-ho i per passar-nos-ho bé, no hi anem a buscar un benefici material, el benefici és aconseguir, a través d'això, millorar com a persones i millorar la societat. Aquí el benefici és un intangible que voldríem que revertís en la societat.