Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general de l'embassament de Flix i la fàbrica d'Ercros, a la riba

Ercros invertirà 40 MEUR en els cinc centres de producció a Tarragona els pròxims quatre anys

La companyia posa el focus a Flix amb un parc solar per a finals de 2022 i una planta de producció d'hidrogen, en estudi

Ercros invertirà 40 milions d'euros en els cinc centres de producció que té al Camp de Tarragona i l'Ebre durant el període 2021-2025. En el marc del denominat Pla 3D, el pla estratègic d'aquesta companyia química  pels pròxims anys, predominen els projectes de descarbonització amb l'objectiu de mitigar el canvi climàtic. En aquesta línia, el grup industrial posa el focus a la  fàbrica de Flix on produeix fosfat dicàlcic per a alimentació animal. Posarà en marxa un parc fotovoltaic  el desembre de 2022 per abastir energèticament la fàbrica i altres empreses interessades, un autoconsum  compartit que pretén atraure activitat i reactivar  la reindustrialització a la zona. A la vegada, Ercros estudia construir-hi una planta de producció d'hidrogen.

La companyia té en ment construir una planta d'electròlisis d'aigua a Flix, aprofitant l'excedent d'electricitat del parc fotovoltaic, de 6,4 GWh/a, que es posarà en marxa el desembre  de l'any vinent. «És un projecte clau per afavorir la reindustrialització del polígon químic de Flix2», ha afirmat el director general de negocis d'Ercros, Agustín Franco. El directiu assegura que hi ha empreses  interessades en instal·lar-se a la zona. «Amb algunes fins i tot estem negociant la seva incorporació  a aquest negoci, en qualsevol cas totes veuen amb bons ulls disposar d'energia elèctrica renovable in situ i optar a una rebaixa dels peatges», ha afirmat Franco, durant la presentació del pla estratègic de la companyia, aquest dilluns, de forma telemàtica.

Diversificació, digitalització i descarbonització

Blanco ha recordat que l'edifici que alberga la planta de tractament de fangs de l'embassament de Flix serà preservat per captar empreses químiques  i que així es va rubricar en un conveni a tres bandes entre la societat estatal Acuamed, l'empresa Ercros i l'Ajuntament de Flix. «Un  al·licient més perquè empreses interessades s'hi pugin instal·lar», ha afegit. L'empresa estudia aprofitar l'electricitat sobrant del parc solar, de 8 hectàrees entre el recinte de la fàbrica i la carretera de Riba-roja, i també a les instal·lacions desmantellades de de clor-sosa, per produir hidrogen  per a autoconsum i venda. L'actuació, inclosa al projecte de Plataforma d'Hidrogen Verd Catalunya Sud, és en fase d'estudi, subjecte a assajos a la planta de Sabiñánigo.

Ercros també es planteja un parc fotovoltaic a Tortosa  (6 GWh/a) per cobrir un 18% de les necessitats elèctriques de la fàbrica. Blanco ha avançat aquests dos projectes que la companyia es planteja en una demarcació on injectarà més de 40 milions d'euros  ens els pròxims quatre anys; una xifra que s'eleva als 65 milions incloent altres projectes  ja en execució, al marge del Pla 3D, que deu el seu nom als tres eixos sobre els quals pivota: diversificació, digitalització i descarbonització. Aquesta darrera dimensió aglutina la majoria dels catorze projectes previstos en les cinc fàbriques situades en territori tarragoní i ebrenc. «Aconseguirem reduccions molt significatives de CO2, de fins al 35% en emissions», garanteix Franco.

Horitzó 2025: «L'objectiu és transformar Ercros en una empresa sostenible»

D'aquests, destaquen l'ampliació de la capacitat de producció de dipenta a Tortosa  -la planta del grup que més exporta de la demarcació-, la construcció d'una nova unitat de producció de vapor amb biomassa  per a Vila-seca I i Vila-seca II, i un nou reactor de producció d'EDC (dicloroetà) a Vila-seca II. L'empresa assegura que amb aquests projectes no disminuiran els llocs de treball  sinó al contrari. La plantilla creixerà en una vintena de llocs directes, trenta d'indirectes i que ocuparan, en aquests quatre anys, d'una vintena a una seixantena d'operaris del sector de la construcció. Les cinc fàbriques situades a la Canonja, Vila-seca (I i II), Flix i Tortosa, amb prop de mig miler de treballadors, van facturar 284 milions d'euros l'any passat.

El director general de negocis  de la companyia ha destacat l'esforç inversor del grup en aquest territori en els últims catorze anys. «Fins a 123 milions d'euros», ha afirmat. L'abast temporal del pla és el període 2021-2025, encara que l'execució de diversos projectes de digitalització i descarbonització transcendeixen aquest termini i s'allargaran fins a 2029. «L'objectiu és transformar l'empresa en una empresa sostenible», ha conclòs Franco. Per al període 2021-2029, Ercros preveu una inversió  total de 92 milions d'euros i la generació d'un resultat brut d'explotació (ebitda) addicional de 194 milions d'euros.