Aigua provinent de la indústria química, durant el procés de regeneració a la planta depuradora de Vila-seca

L'Estació de Regeneració d'Aigua de Vila-seca ampliarà la seva capacitat de tractament

En els pròxims anys, l'aigua regenerada utilitzada per la indústria química de Tarragona passarà del 18% actual fins al 40%

L'Estació de Regeneració d'Aigua de Tarragona, Vila-seca i Salou, gestionada per Aigües Industrials de Tarragona SA (AITASA), ampliarà la seva capacitat fins a 9 hm³, després que hagi assolit els 6,6 hm³ des de la seva posada en marxa, ara fa deu anys. Aquest divendres, l'empresa ha sol·licitat a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) la concessió per incrementar les aigües depurades.

Així en els pròxims anys, l'estació passarà dels actuals 30.000 m³/dia regenerats als 45.000 m³/dia. En aquest sentit, durant l'any 2021, el 18% de l'aigua utilitzada per la indústria química va ser regenerada. En un horitzó d'entre 5 i 10 anys, AITASA construirà una nova planta, que suposarà una inversió de 30 milions d'euros, per arribar al 40% d'aigua regenerada utilitzada al polígon industrial de Tarragona.

L'activitat de l'Estació de Regeneració d'Aigua de Tarragona, Vila-seca i Salou ha permès que les empreses hagin fet ús d'aigua regenerada, alliberant així recursos per a usos consumptius. En aquest sentit, l'aigua regenerada ha permès també substituir les captacions que es feien al riu Gaià, que ha incrementat el seu cabal ecològic per sota de la presa del Catllar.

La cessió d'ús de l'estació es prorroga deu anys més

El pla per ampliar la producció d'aigua regenerada per a usos industrials al Camp de Tarragona s'ha presentat aquest divendres al matí, en un acte que ha comptat amb la presència del director de l'ACA, Samuel Reyes, i el conseller delegat d'AITASA, Marc Fargas. L'acord entre l'ACA i AITASA amplia la concessió de l'aigua i la cessió d'ús per a deu anys, que se sumen als 25 que es van concedir fa una dècada.

Reyes ha assenyalat que «aquest és un projecte emblemàtic a Catalunya, és una de les plantes més grans que produeix aigua regenerada, amb un ús industrial a tot el polígon de Tarragona, molt important en el Camp de Tarragona, en un àmbit amb un estrès hídric molt fort».

Per la seva banda, Fargas ha manifestat que «creiem que aquesta planta d'aigua regenerada ha estat un model d'èxit i volem ampliar-lo, per això ampliem el conveni amb l'ACA».