Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge exterior del polígon Nord, objecte d'estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona

Un estudi conclou que les emissions de les plantes químiques segueixen «sota els límits legals i recomanats»

L’informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire, impulsat per Repsol, ha analitzat 65 compostos diferents | L'estudi s'ha realitzat en 26 punts de mesurament del territori durant el primer trimestre del 2019

Imatge exterior del polígon Nord, objecte d'estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona
Imatge exterior del polígon Nord, objecte d'estudi de l'Observatori de la Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona | David Oliete

 

L’informe-Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona de l’Institut Cerdà, impulsat per Repsol i realitzat per Eurecat, constata que les emissions segueixen per sota dels límits legals i de referència. Tal com indica la companyia, aquest estudi dona resposta a la demanda social d’informació sobre la qualitat de l’aire a l’entorn de les plantes químiques al Camp de Tarragona. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

 

L’estudi analitza 26 punts diferents de mesurament

Segons explica Repsol, en l’actual estudi s’ha incrementat el control dels compostos orgànics volàtils (COV’s) en tots els municipis del polígon Nord i el nombre de components analitzats. D’aquesta manera, la companyia ha ampliat a 26 els punts de mesurament i a 65 els compostos diferents analitzats. Els mesuraments s’han realitzat en 8 punts del perímetre de Repsol Petróleo i Repsol Química i en altres 12 punts, repartits en 8 municipis al voltant del polígon nord-El Morell (2 captadors), La Pobla de Mafumet, Constantí (2), Puigdelfí, Vilallonga, Alcover, Valls, Sant Salvador (Tarragona) i punts de la ciutat de Tarragona (2).

A més, tal com es va fer a l’estudi del 2018 i amb l’objectiu d’obtenir elements comparatius, també s’han realitzat mesuraments a Prades, Reus i a Barcelona, com a exemples d’atmosferes rurals i urbanes, allunyades dels polígons industrials del Camp de Tarragona. Repsol informa que les comparatives donen molts millors resultats al Camp de Tarragona que a Barcelona. L’avaluació d’aquests primers sis mesos de 2019 permet concloure, segons la companyia, que la qualitat de l’aire de les poblacions del Camp de Tarragona és bona ja que tots els punts presenten valors per sota dels límits legals i de referència. Inclús, aquells municipis més propers als polígons industrials. 

Components analitzats en l’estudi de Repsol

Un dels components analitzats amb més detall és el benzè. En cap dels punts analitzats, tant en els del perímetre industrial com en les poblacions, se superen els límits mitjans de 5 µg/m3, valor límit d’immissió que estableix el Real Decreto 102/2011. Per una altra banda, també s’ha posat especial atenció al control de les emissions del butadiè. Els seus valors mitjans no superen, en cap dels punts mesurats, els 2 µg/m3, de la legislació ambiental de referència de Canadà, encara que s’aprecia la seva presència en les poblacions properes.

Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol
Imatge del recinte interior de la planta química de Repsol | David Oliete

 

Nous mesuraments al polígon sud i als municipis de l’entorn 

A banda dels mesuraments del polígon Nord, Repsol va iniciar el març de 2019 els mesuraments a punt del polígon sud i als municipis del seu entorn, resultats que es coneixeran a finals de 2019, coincidint amb el balanç anual del polígon nord. En el cas del polígon industrial Sud, s’avalua la qualitat de l’aire d’11 nous punts: Vila-seca i La Pineda (5), La Canonja, barris de Tarragona (Camp Clar, Bonavista, Torreforta) i altres punts de la ciutat de Tarragona (Universitat Laboral i El Serrallo).

L’informe anual del 2018 va concloure amb els mateixos resultats

Els resultats de l’Informe-Observatori del 2018, impulsat per Repsol, van concloure que «cap emissió de compostos orgànics volàtils supera els límits legals ni recomanats». L’estudi de l’any passat va detectar la presència de més de 50 compostos diferents en els municipis propers al Polígon Nord, però matisant que cap d’ells ho feia amb una intensitat superior a la que marca la llei o les recomanacions vigents.