Dues investigadores de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, al laboratori

L'estudi de la URV que demostra la prevenció del càncer colorectal gràcies als beneficis de la vitamina D

Més de 7.000 pacients d'entre 55 i 80 anys han participat en la investigació

Els investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han publicat nous avenços emmarcats dins de l'estudi Prevenció amb Dieta Mediterrània (PREDIMED). Uns treballs que estan executant des de la Unitat de Nutrició Humana en col·laboració amb experts de l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga. L'estudi s'ha publicat a la revista científica European Journal of Nutrition.

És un assaig clínic nutricional per a la prevenció primària de malalties cardiovasculars. Pren com a patró els beneficis de l'alimentació mediterrània. Per primera vegada, els dos grups de recerca han pogut demostrar una associació inversa entre la ingesta de vitamina D  en la dieta i el risc de patir amb el temps càncer colorectal

En concret, s'ha demostrat en individus que viuen en zones de l'àrea mediterrània amb edat avançades i que tenen un alt risc de desenvolupar algun tipus de malaltia cardiovascular. 

L'equip investigador és liderat pel catedràtic Jordi Sales-Salvadó. Per fer l'estudi ha avaluat més de 7.000 participants de l'estudi PREDIMED, homes i dones, d'entre 50 i 80 anys sense càncer colorectal a l'inici de la investigació. Durant un període de seguiment mitjà de sis anys es va avaluar la relació entre el consum de vitamina D i el risc de patir càncer.

Els resultats obtinguts conclouen que una major ingesta de la vitamina D s'associa significativament amb un menor risc  de desenvolupar càncer colorectal. Això passa en persones que tenien una altra probabilitat de desenvolupar alguna malaltia cardiovascular, segons informen fonts de la URV.

L'estudi ha comptat amb un equip investigador de la URV-IIPSV, l'Hospital Verge de la Victòria i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga, recolzat pel Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBERobn), dels quals en són membres aquests equips de recerca.

El catedràtic Sales-Salvadó de la URV i Virgili apunta que «aquest estudi marca un abans i un després en aquest camp, ja que cada vegada tenim més evidències que el consum de vitamina D en quantitats adequades, a través de diferents mecanismes podria prevenir el càncer colorectal tant en persones sanes com en persones d'alt risc cardiovascular».