Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Platja d'Altafulla.

Més de la meitat del plàstic de les platges de Tarragona són fibres invisibles de roba

Surten de la rentadora i, tot i ser invisibles, són igualment contaminants | Ho ha descobert un estudi de la URV

Platja d'Altafulla.
Una imatge d'arxiu de la platja d'Altafulla, una de les més representatives del litoral tarragoní i de la Costa Daurada | TarragonaDigital

Un estudi recent de la Universitat Rovira i Virgili alerta que les quantitats de plàstic del litoral de Tarragona —platges, aigua, sorra i sediments— és equiparable al volum que es registra en grans ciutats com Barcelona. De fet, més de la meitat d'aquests plàstics ens són invisibles: es tracta de microfibres de roba que es desprenen de la rentadora quan la posem i que acaben filtrant-se al mar. Aquestes són les conclusions que ha fet públiques el grup d'investigadors TecnATox, un equip de recerca del Departament d'Enginyeria Química, de Bioquímica i de Biologia Molecular de la universitat de Tarragona.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«La presència d'aquests residus al medi marí no només comporta un problema de contaminació, sinó que també és un risc per a la salut», avisen des de la URV. «Invertebrats marins i peixos ingereixen aquests plàstics microscòpics, que poden bloquejar el seu tracte digestiu i provocar la seva mort», afegeixen, i «són uns plàstics que capten metalls pesants i molècules tòxiques que passen al sistema digestiu d'aquestes espècies i, per tant, també poden passar a les persones quan se n'alimenten».

El 57% dels plàstics a les platges de Tarragona són fibres sintètiques que es desprenen de la roba quan la rentem

Segons la recerca de la Rovira i Virgili, és especialment alarmant el nombre de fibres sintètiques que es desprenen de la roba que rentem a les rentadores. Aquestes fibres s'arrosseguen fins a les depuradores, que només eliminen una part, i la resta acaba a l'aigua del mar. En total, el 57% dels plàstics marins analitzats corresponen a aquestes fibres invisibles però igualment perjudicials per a la salut i el medi ambient.

Més enllà d'aquestes fibres, també s'han detectat vessaments de plàstic directes per part d'embarcacions, de polímers d'origen industrial i els que arriben al mar a través del clavegueram o de rieres i torrents d'aigua.  La URV alerta que «els plàstics que arriben a les platges no es degraden, únicament es trenquen en fragments cada cop més petits», fet que suposa una alarma clara per a la sostenibilitat de l'entorn.

També et pot interessar