Eudald Carbonell amb diversos dels seus alumnes després de la seva darrera classe a la URV

Eudald Carbonell imparteix la seva última classe: punt final a 34 anys de docència

El catedràtic de Prehistòria de la URV es jubila, però seguirà treballant en la redacció de la teoria de l'evolució social de la humanitat

El catedràtic de Prehistòria Eudald Carbonell, de 69 anys, ha impartit aquest divendres l'última classe de la seva carrera a la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. Ho ha fet a l'aula 501 del Campus Catalunya, que s'ha omplert d'estudiants de primer curs dels graus d'Història i Història de l'Art i Arqueologia, de tercer curs del grau d'Història i d'antics alumnes dels últims 34 anys.

Carbonell ha instat als assistents a escoltar les generacions més grans i a la vegada, mantenir el pensament crític. L'arqueòleg també ha anunciat que tot i la jubilació, seguirà treballant en la redacció de la teoria de l'evolució social de la humanitat. Per aconseguir-ho, ha reconegut que té «molta feina» i que li caldrà «molt temps i suport» per comprimir les lleis que propiciïn el model teòric d'aquesta recerca.

Quan ha acabat la classe han estat molts els estudiants que han volgut fer-se fotos amb ell i d’altres que li han demanat dedicatòries pel llibre que acaba de publicar 'El futur de la humanitat' i li han agraït les seves aportacions docents.

«Em jubilo per poder investigar»

En aquest sentit, el catedràtic, que va arribar a Tarragona l'any 1988, ha assenyalat que «em jubilo per poder investigar. El que no vull és continuar un procés que ja està funcionant i està funcionat molt bé, i em refereixo a la Universitat Rovira i Virgili». Carbonell s'ha mostrat molt content d’aquest canvi d’etapa personal perquè «ara tinc un projecte molt important que és l’elaboració d’una teoria social de l’evolució humana».

Aquest nou projecte ha centrat pròpiament el contingut de la classe, que ha estat breu, però molt contundent. Ell sempre pren notes i escriu en quaderns de paper, en té una col·lecció, i ha mostrat el que està utilitzant actualment. Allí registra els pensaments i accions que té en relació amb la teoria social de l’evolució humana que ha començat a confeccionar amb un equip transdisciplinari que està constituint en el qual hi ha neuròlegs o paleontòlegs.

Quan el finalitzi seran 10 proposicions científiques. «Fins ara m’he dedicat a estar molt bé amb els meus col·legues, treballant intensament i sortint de marxa, però ara és el meu temps per pensar», ha comentat. Segons Eudald Carbonell, «estructures bàsiques com la química o la física tenen lleis, però en una disciplina històrica i social com és l’evolució humana, actualment no n’hi ha; vull demostrar que això no és veritat».