Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un investigador de l'Eurecat

Dissenyen a Tarragona i Reus uns nous tipus de desinfectants en microcàpsules que evitaran microplàstics

Estan orientades a minimitzar el risc d’infeccions en llocs amb alta concentració d’usuaris, com ara hospitals

L'empresa Grupo Carinsa i la Unitat de Tecnologies Químiques d’Eurecat, amb seu a Tarragona, han acabat de definir els protocols per a la fabricació d'unes noves microcàpsules híbrides que contindran olis essencials amb propietats antibacterianes compostes per materials orgànics biodegradables i inorgànics. L'objectiu és desenvolupar uns nous tipus de desinfectants que evitin la generació de microplàstics, d'acord amb les polítiques que està impulsant la Comissió Europea per preservar el medi ambient.

Es tracta del projecte Microesenci, que es va iniciar l'any 2018 i que està previst que finalitzi aquest 2021, i que compta amb una aportació de 907.956 euros del programa 'Retos Colaboración' que concedeix el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. El projecte se centra en la investigació, el desenvolupament i la validació d'aquestes noves microcàpsules, les quals permetran portar al mercat productes amb efectes antimicrobians i desinfectants orientats a minimitzar el risc d'infeccions en llocs d'altra concentració d'usuaris, com ara hospitals, centre de gent gran i transport públic. Els efectes desinfectants s'alliberaran de l'interior de la microcàpsula quan es produeixi contacte amb la superfície on s'apliqui.

Les funcionalitats d'aquestes microcàpsules i les propietats antibacterianes dels olis encapsulats són investigats per la Unitat Tecnològica de Nutrició i Salut d’Eurecat, amb seu a Reus. Segons ha afirmat el director del centre, Ricard Garcia-Valls, «l’ús de productes de neteja antimicrobians i desinfectants, com els proposats per Microesenci, contribueix a reduir els riscos d’infecció en diferents situacions de risc i en espais d’exposició per a persones vulnerables». 

El coneixement adquirit gràcies a Microesenci conduirà al desenvolupament de tecnologies innovadores per a l’alliberament de compostos antibacterians d’una manera eficient mitjançant l’ús de tecnologies de microcàpsules. A més, l’estat de l’art de les tecnologies d’encapsulació desenvolupades serà publicat en articles científics i publicacions especialitzades.