Pla detall d'una copa de vi

Polèmica per l'etiquetatge del vi com a cancerigen: La nova petició d'Europa

L'Eurocambra fa marxa enrere i es limita a demanar que la futura etiqueta del vi recomani «un consum moderat i responsable» | L'informe inicial reclamava una «advertència sanitària» sobre els riscos associats al càncer

Hores mogudes al Parlament Europeu pel futur etiquetatge de les ampolles de vi. L'eurocomissària de Salut de la Unió Europea, Stella Kyriakdies, assenyalava que la possible mesura d'etiquetar les ampolles com a cancerígens, no era un atac contra cap cultura gastronòmica.

Una proposta que havia alarmat el sector del vi i, en l'últim moment, s'ha introduït una esmena per eliminar aquesta referència a l'etiqueta sanitària. Una mesura que molts eurodiputats també rebutjaven.

Finalment, el Parlament Europeu s'ha fet enrere i s'ha limitat a demanar una resolució que la futura etiqueta del vi recomani «un consum moderat i responsable» i no una «advertència sanitària», com exigia l'informe inicial de la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer.

En aquest sentit, PP, Cs, ERC i PSC han votat en contra d'etiquetar el vi com a cancerigen i han votat a favor de l’esmena que demana un consum «moderat i responsable». En canvi, els Comuns s’han abstingut i JxCat hi ha votat en contra.

Canvis en l'etiquetatge del vi

L'enrenou que ha desenvolupat l'etiquetatge del vi a Europa ja s'ha calmat. Des de Brussel·les s'ha presentat el document com una recomanació i inclou aspectes que s'haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer.

Per exemple, una d'aquestes millores és la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d'accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També fer una aposta clara per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics.

El document que s'ha presentat va tirar endavant en comitè, però la recomanació inicial per advertir amb una etiqueta que les begudes alcohòliques poden provocar càncer, ha aixecat molta polseguera.

Aquest aspecte més polèmic ha comportat la presentació d'una esmena per part de desenes d'eurodiputats i ha canviat aquesta petició: volen que s'adverteixi que cal consumir amb «moderació i responsabilitat», però no fer «advertències sanitàries» sobre la relació entre l'alcohol i el càncer.

La Comissió Europea ha de presentar una proposta legislativa sobre la qüestió que aborda l'informe, però preveu fer-ho el 2023. A més, l'executiu comunitari ha dit que consultarà diferents actors implicats, i no només l'Eurocambra.