Imatge de l'acte d'inauguració de l'exposició d'Eustaqui Vallès al Tinglado 2 del Moll de Costa

El tarragoní Eustaqui Vallès exposa 'L'art de la supervivència' al Tinglado 2 del Port

La mostra de l'artista de la Part Alta es podrà visitar fins al 13 de novembre

Aquest dijous, el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha inaugurat l’exposició 'L’art de la supervivència' d’Eustaqui Vallès, un artista molt vinculat a la història de Tarragona i a la seva divulgació. La directora de Port i Ciutat del Port de Tarragona, Montse Adan, ha donat la benvinguda als assistents i, seguidament, el director del Museu Diocesà de Tarragona, Andreu Muñoz, ha ressenyat la seva fructífera obra.

També ha intervingut la comissària de la mostra, Eva Vallès, que ha explicat l’itinerari expositiu i, en darrer lloc, el fotògraf del projecte, Carles Esporrin, qui ha expressat el seu agraïment a l’artista i ha explicat l’origen i la gestació de l’exposició. La mostra es podrà visitar fins al 13 de novembre al Tinglado 2 del Moll de Costa.

Un artista tarragoní d'altre temps: escultor, reproductor i restaurador

Eustaqui Vallès, un dels últims artesans avui dia, és escultor, reproductor i restaurador. Va néixer a la Part Alta de Tarragona, el 23 de setembre de 1937, on hi ha el seu taller, un espai on el temps s’ha aturat, i on treballa l’ofici des de fa més de 60 anys fidel a les tècniques artesanals de tota la vida. L’artista tarragoní va iniciar la seva formació a l’Escola d’Art en l’especialitat d’escultura.

Pel seu ampli coneixement es va incorporar com a restaurador al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona. El seu talent polifacètic li va permetre també encapçalar, de la mà del reduït equip del Museu, nombroses excavacions a tota la província de Tarragona. Després d’una llarga trajectòria al Museu Arqueològic, Vallès va emprendre un nou repte professional amb la creació del Centre de Conservació i Restauració de l’Arquebisbat de Tarragona.

També va executar la restauració del Retaule de la Catedral de Tarragona, i anys després, de la seva façana. L’ermita de Sant Magí del Portal del Carro i tots els seus vaixells exvots, nombrosos Misteris de Setmana Santa de Reus i Tarragona, i una extensa llista de retaules, imatges, pintures i creus processionals han recuperat els colors, les formes i la bellesa originals al seu taller.

Artesà polièdric

'L’art de la supervivència' retrata, des d’un punt de vista molt personal, la manera de fer i entendre l’art d’Eustaqui Vallès. La vida s’accelera amb el pas dels anys i el temps corre cada cop més efímer i les formes de treball antigues semblen condemnades a l’extinció arrossegades pel progrés i la producció en sèrie. Només els últims clàssics, com Eustaqui Vallès, resisteixen el pas del temps mentre vetllen per la supervivència d’una forma de treballar l’art amb data de caducitat.

La mostra compta amb col·laboracions del món cultural i social del Camp de Tarragona com l’Associació de l’ermita de la Mare de Déu de la Riera, el Col·legi d’Enginyers la Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari de Reus, el Museu Diocesà de Tarragona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i la Reial Germandat de Jesús de Natzarè de Tarragona.