Jornada del clúster ChemMed a Tarragona

L'avís dels experts a Tarragona: retard alertant en la implantació de les renovables

El clúster ChemMed ha celebrat una jornada divulgativa amb la participació d'experts

La seu institucional de l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha acollit una jornada divulgativa sobre la transició energètica organitzada pel clúster ChemMed Tarragona. Un acte que ha posat en relleu el retard en la implantació de les energies renovables a Catalunya per tal d'assolir els objectius de descarbonitzats marcats pel 2030 i 2050.

En la jornada s'ha constatat la necessitat urgent d'accelerar l'aprovació i execució de nous projectes i instal·lacions de generació d'energies renovables al territori. Una acció per tal de redreçar la situació i aspirar a complir amb els esmentats objectius.

Durant la jornada, que ha comptat amb experts del col·legi Enginyers Industrials de Catalunya i de la plataforma Eolic Cat, s'han fet dues ponències. Una sota el títol 'Anàlisi de la Transició Energètica a Catalunya 2050' i 'El desplegament de l’energia eòlica a Catalunya en el marc de la PROENCAT 2050'.

Víctor Cusí, en nom d'Eolic Cat, ha advertit amb contundència: «O espavilem a tramitar, autoritzar, construir, posar en servei i operar parcs eòlics i horts solars fotovoltaics a Catalunya, o caldrà allargar la vida operativa dels tres reactors nuclears i, a més, construir infraestructures elèctriques per importar electricitat —naturalment, eòlica i solar fotovoltaica— de l’Aragó».

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, durant el clúster ChemMed Tarragona
Experts en transició energètica alerten del retard en la implantació de les renovables a Catalunya | Port de Tarragona

ChemMed celebra l'Assemblea General

El clúster ChemMed, abans de la jornada divulgativa, ha celebrat l'Assemblea General anual. Un acte liderat per l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT). També aplega les principals institucions i organitzacions públiques i privades del territori.

La reunió ha oficialitzat Ignasi Cañagueral com a nou president del clúster, fet derivat de la seva recent elecció com a nou president de l’AEQT, mentre que el president de l’Autoritat Portuària, Josep Maria Cruset, continua essent el vicepresident.

En l’assemblea s’han aprovat els comptes de l’exercici 2021 i el pressupost per aquest 2022, així com el pla d’acció per aquest any. Un pla que preveu la participació del clúster en diferents esdeveniments del sector a nivell internacional, o l’edició i renovació de materials promocionals del ChemMed Tarragona com a destí de noves inversions.

La importància de la col·laboració

El nou president de ChemMed i president de l’AEQT, Ignasi Cañagueral, ha posat en valor ChemMed com a plataforma de consens territorial, que aplega institucions i organitzacions públiques i privades, amb el compromís de treballar per la sostenibilitat i viabilitat del clúster a llarg termini.

Alhora, també ha destacat el paper divulgatiu de l’acte d’avui, en el qual s’ha constatat que «a més dels aspectes de competitivitat que cal resoldre, el futur del sector passa sobretot per la transició energètica, i per fer-la possible caldrà alinear molts factors, entre ells una aposta molt ferma per les energies renovables».

Per la seva banda, per al vicepresident de ChemMed i president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, «la col·laboració públic-privada és la clau de l’èxit de molts projectes de promoció, comercialització i d’atracció d’inversions, i ChemMed és un bon exemple d’aquest tipus de cooperació que contribueix a la resiliència econòmica i a la transformació energètica d’un sector clau de l’economia del territori i del país».