Parella d'àguiles calçades al niu del parc natural dels Ports

Una meravella de la naturalesa: falcons i àguiles arriben a les comarques de Tarragona

Una parella de falcons pelegrins han nidificat al Port de Tarragona i una nova femella ha arribat al niu d'àguiles calçades del parc natural dels Ports

Les comarques de la Tarragona tenen una gran biodiversitat. Un fet que s'ha pogut remarcar en les últimes hores en dos punts del territori amb la presència d'aus.

Al Port de Tarragona s'ha constatat que, per primera vegada, una parella de falcons han nidificat a la zona i han post tres ous. Un fet similar ha succeït al parc natural dels Ports, on una nova femella ha arribat al niu d'àguiles calçades.

Un falcó que ha nidificat al Port de Tarragona
El Port fa un seguiment d’aquesta espècie protegida | Port de Tarragona

Una parella de falcons pelegrins nidifica al Port de Tarragona

L'Autoritat Portuària de Tarragona té habilitades caixes de nidificació a les sitges del Moll de Reus. Un espai que, per causes que es desconeixen, aquesta parella de falcons pelegrins que ha arribat al port ha desestimat utilitzar.

L'equip de Sostenibilitat del Port, així com l'equip de professionals encarregats per dur a terme el projecte, coincideixen en la importància del fet que de manera natural una parella de falcons hagi triat les instal·lacions portuàries per fer el niu.

El Port de Tarragona, seguint amb el desplegament del seu Pla de Sostenibilitat Agenda 2030, treballa per fer un seguiment exhaustiu d’una de les espècies protegides, com és el falcó pelegrí.

Es tracta d’un treball de recerca, que durarà aproximadament tres mesos, liderat per l’equip de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona i per un equip de professionals del sector.

Després d'estudiar la seva presència al port en període hivernal i pensant la possible nidificació, el Port va habilitar dues caixes niu i va condicionar amb grava el repeu de les sitges situades al Moll de Reus.

Els responsables del projecte van observar a principis de 2022 la presència de falcons que feien intuir la possibilitat d'aparellaments i s'han pogut observar còpules en diverses zones del port.

Els ous de falcó triguen aproximadament trenta-dues setmanes a fer eclosió. Els joves falcons creixen protegits i alimentats pels pares naturals i, aproximadament al cap de quaranta-cinc dies, ja poden volar.

El contacte amb les persones ha de ser nul fet que fa que l’observació dels exemplars s’hagi de fer de forma discreta. Al final de tot el procés els falcons s’adapten al medi urbà i volen en llibertat per la ciutat, i són molt beneficiosos per al control de plagues i com a recurs educatiu i de sensibilització.

Un falcó que ha nidificat al Port de Tarragona
Una parella de falcons nidifica al Port de Tarragona | Port de Tarragona

Una nova femella arriba al niu d'àguiles calçades al parc natural dels Ports

Enguany és la sisena campanya en què es pot seguir en directe la vida d'una de les parelles d'àguiles calçades que venen al parc natural dels Ports a criar. Enguany la femella ha canviat.

La biografia d'aquesta espècie descriu que són animals «fidels al territori, però no a la parella», però des que se les seguia —de l'any 2011—els dos membres s'havien retrobat cada any al niu.

L'emissió en directe, per Youtube, de la nidificació es fa des del 2017. Això ha permès els tècnics concretar aspectes de la seva dieta, com que les preses que escullen són abundants fora del massís. Cada dia fan desplaçaments d'uns 15 quilòmetres per caçar conills que van a buscar a la plana del Montsià.

Havia passat en altres campanyes que el mascle de la parella d'àguiles calçades a la qual es fa seguiment en directe, arribava abans i compartia el niu amb una altra femella fins que arribava «la resident».

És difícil saber què ha passat amb l'àguila que feia 11 anys que venia a criar en aquesta zona dels Ports i a la qual es fa seguiment en directe amb una webcam des del 2017.

Parella d'àguiles calçades al niu del parc natural dels Ports
Una nova femella arriba al niu d'àguiles calçades que es pot veure en directe al parc natural dels Ports | ACN

Com ha destacat Joan Mestre, tècnic del parc natural dels Ports, aquest seguiment 24 hores els ha permès aprendre «moltes coses» de l'espècie, i sobretot «concretar» com desenvolupen aspectes de la seva biologia de reproducció i de la seva alimentació dins del massís com, per exemple, quines preses aporten al niu i quin és el membre de la parella que contribueix més, que és el mascle. La femella surt a caçar només quan els polls són grans.

El seguiment de la parella ha permès detectar que els aliments que aporten al niu són «poc abundants» al parc natural i, per tant, surten cada dia per aconseguir les preses. «És una cosa que no ens pensàvem, creiem que s'alimentaven amb aliments que trobaven aquí», ha reconegut Mestre.

Però els conills que porten al niu venen «probablement» de la plana del Montsià i les àguiles es mouen uns quinze quilòmetres o més, cada dia, per obtenir les preses. En aquest aspecte no es pot interferir.

«De forma natural», la quinzena de parelles d'àguiles calçades han trobat aquest nínxol per alimentar-se i no es pot canviar «res» perquè ho puguin fer dins del massís. «Una pineda de pi roig rarament tindrà poblacions de conill com les que hi ha a la plana del Montsià», ha explicat el tècnic.

Aquesta és una espècie migratòria transsahariana. Marxen al setembre i passen l'hivern al sud del Sàhara tot i que cada vegada es detecten més parelles que venen a passar l'hivern en zones humides del Mediterrani, com el delta de l'Ebre, on ja hi ha una població hivernant petita, d'uns 20 exemplars.

A finals de març i principis d'abril tornen a la zona de cria, sempre la mateixa.