Una infermera en un CAP de Reus

Falten infermeres a la província de Tarragona: molt per sota de la mitjana europea

Segons un informe del Consell General d'Infermeria, a les comarques tarragonines hi ha 527 professionals per 100.000 habitants

La província de Tarragona té una ràtio de 524 infermeres per 100.000 habitants i necessitaria incorporar gairebé 2.500 professionals més per situar-se en la mitjana europea, que és de 827, segons un informe del Consell General d'Infermeria (CGE). La demarcació de Tarragona es queda lluny també de la mitjana catalana, que és de 653, i espanyola, que se situa en 625.

L'informe del Consell General d'Infermeria assenyala que Catalunya té una ràtio de 653 infermeres per 100.000 habitants, sent la vuitena comunitat amb pitjor ràtio. En aquest sentit, les xifres mostren diferècies entre les províncies catalanes, ja que Barcelona se situa per sobre de la mitjana espanyola (699), mentre que Lleida (568), Girona (492) i Tarragona (524) estan per sota.

Aquest dèficit, segons el Consell General d'Infermeria, és «greu» i «alarmant». En aquest sentit, han afegit que «posa en risc la seguretat del pacient», alhora que han manifestat que les diferències entre territoris mostren la falta d'equitat del sistema de salut.

Només una província espanyola supera la mitjana europea

Navarra és l'única província de l'estat espanyol que supera la mitjana europea, amb 926 infermeres per 100.000 habitants, mentre que Múrcia se situa a la cua, amb 463, la meitat. El Consell General d'Infermeria assenyala en l'informe, presentat aquest dimarts a Madrid, que les diferències «posen en evidència el principi d'equitat» sobre el qual es basa el Sistema Nacional de Salut (SNS).

Segons els càlculs que recull l'informe, l'estat espanyol hauria d'incorporar més de 95.000 infermeres per igualar la mitjana europea. Entre els països amb més infermeres, hi ha Bèlgica —amb una ràtio tres vegades major que la d'Espanya—, Finlàndia i Dinamarca. El document també mostra que, de mitjana a Europa, per cada 70 infermeres, hi ha 30 metges, mentre que a l'estat espanyol aquesta relació és de 60-40.

El president del CGE, Florentino Pérez Raya, atribueix la manca de professionals a diversos factors, sobretot a les condicions laborals, i ha advertit que hi ha infermeres que estan cobrant salaris molt baixos tot i la formació que tenen. «És una vergonya, és inconcebible», ha reblat Pérez Raya, que ha recordat que calculen que hi ha unes 15.000 infermeres formades a l'Estat treballant en altres països.