Unes torxes de la Petroquímica de Tarragona

La flama de les torxes de la indústria química de Tarragona: què és i perquè serveixen

L'AEQT ha creat la 'Quimipèdia' per donar a conèixer millor la indústria

La indústria química és un dels principals motors econòmics del Camp de Tarragona. Un sector que és desconegut per a molts dels veïns i veïnes de la demarcació, tot i conviure a pocs metres de les zones petroquímiques.

Un element que és ben conegut per tots i causa impressió als ciutadans quan la veuen és la torxa. Una peça clau a la indústria química que causa un gran impacte visual, però no saben ben bé quina utilitat té. I s'acostuma a relacionar amb efectes negatius.

Per acostar a la ciutadania la utilitat de la torxa, a més de tot el sector petroquímic tarragoní, l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha creat la Quimipèdia. Una sèrie de vídeos divulgatius d'animació per donar a conèixer millor la indústria.

Què és la flama que veiem a les torxes?

La flama que surt de les torxes de la indústria química és conseqüència d'una aturada per tasques de manteniment o incidències de producció. En aquest moment, per seguretat, es dona sortida als gasos que formen part del procés de fabricació.

Els gasos s'envien a través de canonades que van fins a les torxes. Aquí és quan es barregen amb vapor d'aigua abans de ser inflamats i cremats al capdamunt de la torxa.

El vapor d'aigua s'utilitza per ajudar a la combustió. D'altra banda, el soroll que se sent a la torxa és per la injecció a altra pressió que es fa d'aquest vapor.

La tecnologia que s'utilitza en aquest cas fa que s'optimitzi la destrucció dels gasos hidrocarburs fins a un 98% i els converteix en CO2 i vapor d'aigua.

Tot i que no és un gas inert, el diòxid de carboni no és tòxic, no s'inflama i té menys impacte que el que suposaria pel medi ambient aquests gasos sense cremar-los abans.

Com funcionen i quan s'activen

Com tots els elements mecanitzats, la indústria química també s'ha d'aturar quan es produeixen tasques de manteniment o incidències de producció. En aquestes situacions, s'han de donar, per seguretat, la sortida a gasos que formen part del procés de fabricació. 

Per això el personal que opera les torxes està altament qualificat i les empreses inverteixen constantment en noves tecnologies per millorar-les.

Les torxes de la química són equips de seguretat avançats que formen part del procés a la indústria. En aquest sentit, permeten cremar aquests gasos amb el mínim impacte possible. 

De fet, l'impacte ambiental d'un episodi de torxa no és significatiu. Les torxes, com a elements de seguretat, són part del procés i no són indicatiu ni d'incident ni de risc, però el seu funcionament no passa desapercebut.


La indústria lamenta les molèsties que poden generar aquests episodis i és la primera interessada a minimitzar-los. A més, quan s'activa una torxa, les empreses n'informen de seguida amb transparència. Una comunicació que forma part del compromís del sector amb la societat.