Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Clúster TiC Catalunya Sud

La formació constant al Clúster TiC Sud, pal de paller del sector tecnològic

Esdeveniments com FiCommerce serveixen d'aparador per mostrar l'oferta formativa | El Clúster actualitza la metodologia i recicla perfils professionals

Júlia Cervera Gabriel Domènech Clúster TiC Sud
Júlia Cervera, directora de projectes, i Gabriel Domènech, director del Clúster TiC Catalunya Sud | Àngel Ullate

 

Reus és centre neuràlgic d'empreses tecnològiques al sud de Catalunya. A les instal·lacions de Tecnoparc hi opera el Clúster TiC Catalunya Sud, un ens nascut l'any 2013 que aplega 46 empreses del sector. El seu director, o Clúster Mànager, Gabriel Domènech, explica a TarragonaDigital que l'entitat té diverses línies de treball, des de la captació de projectes a la formació o l'oferta de serveis i personal a les empreses.

La formació constant, actiu i repte per al sector

El tecnològic és un sector en el qual la formació constant és important. La ràpida evolució que viu constantment fa necessari un reciclatge força constant dels treballadors de les empreses. Aquests canvis constants fan, alhora, que les empreses puguin necessitar recursos d'un dia per altre i que no siguin sempre els mateixos. És per això que, des del Clúster TiC Sud, es té molt en compte l'oferta de cursos formatius.

«Fem plans per reciclar, constantment, la formació que s'ha donat i poder atendre les demandes de les empreses; les demandes són molt flexibles, canvien molt de pressa, les 'startups' tecnològiques evolucionen d'una manera fora del normal en comparació a altres sectors, i la formació també s'hi ha d'adequar», explica Gabriel Domènech. En aquest escenari hi juga un paper clau la Universitat Rovira i Virgili, tot i que, com tot l'àmbit universitari, encara té camp per recórrer, afirma Domènech.

«La URV, tot i que ho està fent molt bé, té plans que els costa adaptar a la realitat perquè canvia de manera molt ràpida, i el replantejament els pot suposar tres o quatre anys», reflexiona el director del Clúster TiC Sud. «La URV també va posar en marxa, ara fa un any, un nou grau en desenvolupament de tècniques d'app i mòbil, perquè moltes empreses estaven buscant aquest sector».

Clúster TiC Catalunya Sud
El Clúster TiC Catalunya Sud aglutina empreses del sector tecnològic | Àngel Ullate

 

Els cursos s'adapten a les demandes del mercat

A banda dels estudis regulats, el Clúster mateix també compta amb oferta formativa. Per una banda, a través d'un acord amb Mas Carandell, s'ofereixen 24 cursos presencials i 24 a distància. «Són petites píndoles formatives que les empreses del Clúster ens han demanat que necessiten per als seus propis treballadors», aclareix Domènech. «A més tenim els Meetup's, cada mes en publiquem tres o quatre d'interès que després fem servir per poder generar possibles cursos».

Meetup és una plataforma virtual que permet convocar trobades de l'àmbit que siguin per compartir coneixement, discutir o aprendre. En el cas del Clúster, les seves convocatòries serveixen per establir una base sobre la qual, posteriorment, es pot arribar a programar un curs. El darrer exemple és el 'meetup' que es va celebrar la setmana passada; «n'hem fet un de neuromàrqueting i la gent ha quedat molt contenta, possiblement d'aquí en puguem fer un curs de màrqueting».

L'escola TiC de Reus

Per satisfer la demanda de personal qualificat de les empreses, a Reus es posarà en marxa una escola TiC en col·laboració amb la Fundación Esplai. «Hi ha empreses aquí que ens estan demanant equips d'informàtics de 10 persones d'avui per demà; això està passant, està creixent molt», explica Gabriel Domènech. Per poder cobrir aquestes necessitats s'oferiran cursos de 275 hores —tres mesos—.

S'impartiran al perfil que busquen les empreses, «sobretot de garantia juvenil o que han acabat la carrera, com biologia, matemàtiques o física, carreres de les quals costa trobar feina, però que tenen prou base formativa per poder passar a fer una carrera de programació». El creixement d'aquest sector empresarial es demostra, recorda Domènech, amb el grau d'ocupació dels edificis Tecnoparc i CEPID, i amb el projecte per construir un segon viver d'empreses a la mateixa zona.

Clúster TiC Catalunya Sud
Les empreses del Clúster demanden formació constant per a les seves plantilles | Àngel Ullate

 

El repte de retenir el talent

Un dels fronts en els quals treballa el Clúster és el de retenir el talent de les empreses locals. Les ofertes d'empreses de Barcelona provoquen, sovint, que personal que treballa en alguna empresa del Clúster s'hi traslladi. Per fer-ho destaquen aquells avantatges que l'àrea metropolitana de Tarragona té respecte de Barcelona, com la facilitat, resumeixen des del Clúster, de començar-hi un projecte de vida.

«Els salaris poden arribar a ser més baixos que a Barcelona, tot i que també hi ha molta competència aquí, però les condicions de vida són més bones aquí; les condicions de vida i habitatge, fan molt més factible que la gent es pugui instal·lar aquí i fer la seva vida i la seva família a la zona de la Catalunya sud». Una altra manera de retenir aquest talent és sabent-lo aprofitar des del primer moment.

És per això que s'ha creat el portal TiC Talent, una plataforma digital dedicat a l'oferta i demanda de professionals del sector. «És una espècie d'InfoJobs però només del sector TiC que faran servir tots els centres de la demarcació per penjar els currículums dels seus alumnes, d'aquells que estiguin preparats per sortir al mercat», i on les empreses podran trobar els perfils que busquen.

FiCommerce es consolida a Reus i s'amplia a Barcelona

Un dels aparadors de tot aquest teixit formatiu del Clúster TiC Sud és FiCommerce. Gabriel Domènech recorda que va néixer com a FiBo, la Fira de les Botigues On-line. Després de completar una primera etapa es va considerar que calia reformular-la. La lidera el Clúster en col·laboració amb firaReus; «el que busquem amb FiCommerce és donar píndoles de formació en àmbits que ara manlleven als estudis».

«Sabem que hi ha estudis de comunicació que necessiten poder potenciar la part de SEO, SEM, Analytics... i sabem que són components que, demà, te'ls demanaran a l'entorn de treball». La idea, resumeix Domènech, és adreçar-se a estudiants per, «amb una petita dosi, donar-los a conèixer la realitat d'aquestes eines i què podrien arribar a fer». Aquest format s'ha consolidat a Reus i a finals d'any, també des del Clúster, s'organitzarà a Barcelona, «el pròxim 11 de novembre serà la primera edició que farem a Barcelona juntament amb el nostre 'partner', ESIC; el muntarem a la torre Telefònica».

Gabriel Domènech Clúster TiC Catalunya sud
Gabriel Domènech, director del Clúster TiC Catalunya sud | Àngel Ullate

 

L'aposta del territori pel Clúster TiC

«Tot això ha estat possible perquè el territori s'ho ha cregut», sentencia Domènech. Recorda que l'impuls de tot plegat va venir de l'Ajuntament de Reus i, matisa, en concret del regidor de Promoció Econòmica, Marc Arza. Una vegada engegat el projecte, ha estat el sector privat qui n'ha agafat les regnes sense abandonar la col·laboració amb firaReus.

A més de l'administració, però, també hi ha jugat un paper clau el sector formatiu i acadèmic. «La universitat i els altres centres de formació estan emetent al mercat aquests perfils, que necessitarien ser més, per això estem buscant alternatives per poder buscar més informàtics perquè en necessiten moltíssims». Admet, amb tot, que encara hi ha camí per recórrer.

«El concepte Clúster encara falta que la gent vegi quines possibilitats pot tenir això, perquè hi ha molta gent que no sap què és o què fa un Clúster tecnològic», reflexiona Domènech. «La veritat és que tenim molts vessants, hi ha molt per fer en aquest sentit; hem fet estudis, com el baròmetre TiC del sud de Catalunya per donar-lo a les institucions i als centres de formació per indicar-los cap on va el sector».