Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'una ampolla de gel hidroalcohòlic a la Sala Constantí Art de Reus, amb obres exposades en segon pla

Les galeries d'art obren portes a les regions en fase 1 amb restriccions i exposicions prorrogades

El sector engega de nou la maquinària després de dos mesos d'aturada «total» pel confinament

Primer pla d'una ampolla de gel hidroalcohòlic a la Sala Constantí Art de Reus, amb obres exposades en segon pla
Les galeries d'art tenen l'aforament limitat a un terç i a l'interior dels locals cal dur mascareta i mantenir el distanciament | ACN

Les galeries d'art van recuperant el pols de l'activitat després de dos mesos d'aturada «total» per la pandèmia de la Covid-19. Mentre museus, biblioteques, teatres, auditoris i cinemes no s'atreveixen encara amb la reobertura, en ciutats situades en la fase 1, com és el cas de Reus, els galeristes van obrint portes novament sense necessitat de demanar cita prèvia. En tots els casos tenen l'aforament limitat a un terç, i a l'interior dels locals cal dur mascareta i mantenir el distanciament —tant amb la resta de persones com amb les obres d'art. Les restriccions de la desescalada, a més, obliguen a prorrogar les exposicions davant la impossibilitat d'inaugurar-ne de noves.

La Galeria d'Art Antoni Pinyol de Reus va estrenar el 7 de març l'exposició 'Piqué:Plural', amb obres del pintor, escultor i arquitecte Josep Piqué i Iserte (Montbrió del Camp, 1913). Una setmana després, però, es va veure obligada a tancar portes pel coronavirus. La galeria va reobrir dimarts ja en la fase 1 de la desescalada, i ha decidit reinaugurar l'exposició i prorrogar-la fins el 5 de juny.

Aquests gairebé dos mesos de confinament han servit al propietari, Antoni Pinyol, per reflexionar sobre el futur de la galeria. El resultat ha estat un traspàs de la direcció —després de gairebé 30 anys— a les seves filles, Isabel i Cristina. «La marxa més o menys lenta que ja duia el món cultural ara amb tot això s'ha paralitzat, però el fet de disposar de més temps i de veure les coses amb més perspectiva, ens ha permès prendre aquesta determinació», explica Pinyol a l'ACN.

Pla sencer d'Isabel Pinyol, Dolors Blasi i Antoni Pinyol davant la façana de la Galeria d'Art Antoni Pinyol de Reus
Isabel Pinyol, Dolors Blasi i Antoni Pinyol davant la façana de la Galeria d'Art Antoni Pinyol de Reus | acn

Una de les noves directores, Isabel Pinyol, admet que la pandèmia ha estat un cop dur. «Les galeries depenem de la gent que passa pel carrer, ens veu i entra, i això ho hem perdut durant aquests dos mesos», lamenta. A més, assenyala que la pandèmia els obliga a reflexionar sobre el futur de l'art presencial. «Hem vist que la prioritat ha de ser seguir impulsant el projecte de comercialització en format digital que vam engegar el 2003 perquè pot ser l'única manera de consumir art, almenys fins que no es trobi la vacuna per la Covid-19», apunta.

La galeria s'ha hagut d'adaptar a les restriccions, que inclouen l'ús de mascareta, distanciament amb la resta de persones i les obres exposades, i un aforament limitat a un terç. «La sort de les galeries és que tampoc tenen moltes aglomeracions», bromeja Isabel Pinyol, qui afegeix que s'aniran adaptant a la normativa.

Programacions alterades

Una altra galeria de Reus que ha obert portes aquesta setmana és la Sala Constantí Art, que també té com a altres línies de negoci la marqueteria, la restauració de pintura i la venda de material relacionat amb les Belles Arts. «Han sigut dos mesos molt durs perquè tanques totalment la venda de quadres. Molta gent ha pogut veure obra d'art online, però fins que no la veu d'aprop no tanca mai cap tracte», constata el propietari del negoci, Antoni Constantí.

En el seu cas, per la doble realitat de galeria i comerç han col·locat un dispensador de gel hidroalcohòlic a l'entrada, i també tenen un aforament limitat. Dilluns van aixecar de nou la persiana i asseguren estar satisfets amb la represa. «Ja hem venut diverses obres d'art importants, i això ens anima a lluitar i a seguir endavant», celebra Antoni Constantí.

Pla sencer d'Antoni Constantí (esquerra) i Adrià Constantí (dreta), pare i fill, i propietaris de la Sala Constantí Art de Reus, a l'interior del local.
Antoni Constantí i Adrià Constantí, pare i fill i propietaris de la Sala Constantí Art de Reus | acn

Després d'haver superat el tancament, les restriccions del pla de desescalada seran ara el principal obstacle per recuperar la normalitat, sobretot per les limitacions d'aforament i la impossibilitat de fer inauguracions durant les fases 1 i 2. «Hem hagut d'aturar tot el projecte d'exposicions pensat per aquest any, i ja en parlarem a principis del vinent», lamenta Constantí, qui recorda que en les grans exposicions arriben a aplegar una vuitantena de persones entre les dues sales de què disposen.

En canvi, la galeria Anquin's de Reus de moment només ofereix l'opció de concertar una visita a l'exposició 'Les llums de la memòria', de la reusenca Coia Ibàñez Ferrater. La mostra, programada del 6 de març al 30 d'abril, només es va poder visitar presencialment durant una setmana. A partir de dilluns vinent, però, la galeria tornarà a obrir al públic en un horari reduït i amb mesures d'higiene i seguretat.