Imatge d'una gavina corsa en el seu niu amb les seves cries

La gavina corsa incrementa un 80% la seva presència al Port Tarragona

La presència de nous nius d'aquestes aus al recinte portuari s'ha gairebé duplicat respecte de l'any passat

La presència de la gavina corsa a les instal·lacions del Port de Tarragona s'ha incrementat un 80% en el darrer any. Segons ha informat l'organisme en un comunicat, l'equip de Medi Ambient ha comptabilitzat, fins a mitjans del mes de maig d’enguany, un total de 439 nous nius d'aquestes aus dins del recinte portuari. Aquesta dada representa, a poc més de dos mesos del final del període de nidificació, un increment del 80,33% respecte del 2021.

En aquest sentit, l'esplanada del Far de la Banya i el Moll de la Química són els indrets principals on aquestes aus han triat nidificar. L'increment és molt important, ja que pràcticament s'han doblat els 244 nius que es van comptabilitzar l'any 2021, quan la presència inesperada de depredadors de nius a la zona va fer que reduir el seu volum.

La gavina corsa és una au «vulnerable»

Cal recordar que les gavines corses són aus declarades com a «vulnerables» pel ‘Servidor d’Informació ornitològica de Catalunya’. Per això, el Port de Tarragona ha treballat durant els darrers mesos per desenvolupar el seu compromís mediambiental i de sostenibilitat complint diferents tasques per tal d’intentar afavorir la nidificació d’aquestes aus migratòries al recinte portuari.

Entre les diferents actuacions que ha dut el Port de Tarragona en aquest sentit, hi ha la senyalització de les colònies, la col·locació de tanques per delimitar i protegir les zones de cria i alhora garantir l'activitat portuària i la restricció de l'accés a les colònies. Des del Port de Tarragona es fa també un seguiment continuat de les colònies i de l'evolució dels polls en col·laboració amb el Departament de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat.

Molts dels adults reproductors van néixer al Port de Tarragona i han tornat per fer els seus nius

Així mateix, abans que abandonin la zona es preveu l'anellament de les aus que no ho estan. Aquest sistema ha permès determinar que molts dels adults reproductors presents al Port de Tarragona ja van néixer aquí i han tornat per nidificar-hi.

En aquests darrers dies l’equip de medi ambient del Port han vist les primeres cries de gavines i, esperen, durant els pròxims dies,  l’eclosió de la majoria dels ous.