La central nuclear Vandellòs II des de la platja de l'Almadrava

On hi ha més radiació a Catalunya? Creen una web per saber les dades a temps real

La Generalitat ha obert un portal amb informació de diversos punts del territori

Quina és la radiació ambiental arreu del territori? Aquesta és una pregunta que es pot respondre des d'aquest dimarts gràcies a la posada en marxa d'un portal web amb informació «en temps real» de la Generalitat de Catalunya.

El Departament d'Empresa i Treball ha detallat que aquest cercador es nodrirà de la informació que generen les 36 estacions de mesura que hi ha al país, integrades en la Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental (XVRAC).

Aquests punts actualitzen les seves dades cada deu minuts els 365 dies de l'any i estan pensats per alertar del risc radiològic potencial per a la població. «Detecten l'evolució d'elements radioactius i dels nivells de radiació, tant ambiental com possibles emanacions d'origen artificial», ha apuntat el Govern en una nota de premsa.

Tal com ha informat el departament, a la web del mapa de la XVRAC es pot saber el darrer valor de cada estació, crear gràfiques amb diferents agregacions (per exemple obte­nir mitges o cercar i filtrar dades recents o històriques.

Actualment, a Catalunya hi ha tres centrals nuclears en funcionament (Vandellòs 2, Ascó 1 i Ascó 2) i una en latència (Vandellòs 1).

Les estacions de Catalunya

Les últimes dades disponibles aquest dimarts mostraven gairebé totes les centrals de mesurament catalanes en nivells baixos de radiació, amb una 'taxa de dosi' per sota de 100 nSv/hora.

Per sobre d'aquesta xifra n'hi havia tres, segons el portal web de la XVRAC. Aquestes són les de Vielha 126,7 nSv/hora, Vilaller amb 120,5 nSv/hora, Roses amb 106,4 nSv/hora i Garcia, amb 102,6 nSv/hora.

Així mateix, al costat de la central d'Ascó, per exemple, diverses estacions mostraven indicadors entre els 72 i els 80 nSv/hora. En el mateix sentit, al voltant de la nuclear de Vandellòs, anaven entre els 69 i 82 nSv/hora.

A Barcelona, la radiació se situa en 83,9 nSv/hora, per sobre de les nuclears catalanes. D'altra banda, a la resta de capitals de demarcació de Catalunya són bastants similars. Al centre de Tarragona la xifra era de 72,7 nSv/hora, a Lleida de 72,6 nSv/hora i a Girona de 72,8 nSv/hora.