Ciutadans ucraïnesos esperen el seu torn a l'Oficina d'Estrangeria de Tarragona, habilitada per a l'atenció dels refugiats de la guerra

Fons extraordinaris per reforçar els serveis d'atenció i acollida a les dones a TGN

Una partida addicional de gairebé 600.000 euros permetran incorporar 11 agents que treballaran als ajuntaments i consells comarcals del Camp

El Govern ha anunciat aquest divendres que reforçarà els serveis de primera acollida, d’informació i atenció a les dones al Camp de Tarragona, destinant 591.133,83 euros addicionals. Aquests fons extraordinaris es destinaran als ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants i als consells comarcals dels territoris que han rebut un major impacte per l’arribada de persones desplaçades per la guerra d’Ucraïna.

Així, es contractaran onze agents d'acollida addicionals, que s'ubicaran en els consistoris Salou, Vila-seca, Cambrils, Reus, Tarragona i Valls, així com en els consells comarcals del Tarragonès, el Baix Camp i la Conca de Barberà. Els prop de 600.000 euros d'aquesta actuació s'inclouen en el programa de suport als ens locals impulsat pel Departament d’Igualtat i Feminismes, dotat amb 2,9 milions d'euros.

La directora dels Serveis Territorials del Departament d'Igualtat, Eva Ferran, ha assenyalat que «amb aquesta transferència volem donar suport als ens locals que tenen més incidència d’arribades de persones refugiades al Camp de Tarragona». Segons les dades, ara com ara a Catalunya hi ha unes 21.500 persones ucraïneses acollides, de les quals 3.100 es troben al Camp de Tarragona, especialment al Tarragonès i al Baix Camp.

La majoria de persones refugiades arribades d'Ucraïna són dones

Els fons addicionals també serviran per reforçar serveis de traducció —110.000 euros— i per ampliar l'oferta de mòduls formatius i informatius per a les persones refugiades, amb una partida de 12.000 euros. A més, la transferència preveu un finançament addicional de 12.000 euros per a diversos serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de les comarques tarragonines.

Eva Ferran ha assenyalat que «tenint en compte que la immensa majoria de persones refugiades ucraïneses són dones, i que els SIAD han de poder donar una resposta eficaç davant de les situacions de vulnerabilitat en què es puguin trobar, també s'ha aprovat un ajut per reforçar els serveis dels municipis amb més impacte».

La directora territorial d'Igualtat ha afegit que «per nosaltres és important garantir els drets de totes les persones nouvingudes i poder-les acompanyar en la seva inclusió al nostre país, aportant a la vegada una perspectiva feminista en els serveis d’atenció».

La vegueria del Penedès rebrà més de 167.000 euros

Les comarques del Penedès acullen actualment prop de 2.000 persones desplaçades per la invasió d'Ucraïna. En aquest sentit, s'ha previst una inversió addicional de 167.695,59 euros per aquest territori, que permetrà la contractació de tres agents d’acollida, que treballaran a l’Ajuntament del Vendrell i als consells comarcals de l’Alt Penedès i l’Anoia.

Aquests ens rebran també 30.000 euros per reforçar els seus serveis de traducció, així com 36.000 euros per enfortir els serveis d’informació i atenció a les dones. També es destinarà un import de 9.750 euros per subvencionar mòduls formatius i informatius que s’ofereixen a les persones refugiades des de tots els consells comarcals i ajuntaments de municipis de més de 20.000 habitants.