Imatge de la planta d'IQOXE a Tarragona.

Novetats a IQOXE: el Govern permet l'empresa reprendre la producció en tres plantes

Segons les inspeccions realitzades pel Departament d'Empresa i Treball, les instal·lacions compleixen la normativa relativa a establiments de risc químic

IQOXE podrà tornar a operar les tres plantes de derivats d'òxid d'etilè i d'òxid de propilè que té al polígon petroquímic sud de Tarragona després que el Departament d'Empresa i Treball hagi decidit aixecar la suspensió d'activitat que hi havia sobre elles des de l'explosió del 14 de gener de 2020. Tot i que cap d'aquestes tres plantes es va veure implicada en l'accident, s'hi han fet diverses actuacions per millorar la seguretat.

Així, s'han incrementat les garanties de seguretat i també s'ha reelaborat tota la documentació, alhora que s'han fet més revisions. En aquest sentit, el Govern ha insistit que aquestes tres plantes d'IQOXE compleixen tota la normativa vigent en matèria de seguretat industrial, alhora que s'han introduït millores més enllà de la normativa existent.

Entre aquestes mesures addicionals, hi ha «la bunquerització de la sala de control, la instal·lació de sistemes per a interrompre el procés productiu o l'increment dels equips de detecció i extinció d'incendis».

D'altra banda, el Govern ha recordat que la instal·lació afectada per l'explosió del 14 de gener de 2020 —que va provocar tres morts (dos treballadors i un veí de Torreforta)— no tornarà a operar, ja que va ser desmantellada.

IQOXE ha hagut de refer l'Informe de Seguretat

En l'àmbit de les mesures previstes per la normativa, segons ha explicat el Departament d'Empresa, «s'ha requerit a l'empresa la reelaboració de l'Informe de Seguretat i del Dictamen de Seguretat», documents que exigeix la normativa per a autoritzar l'activitat dels establiments industrials químics de risc. A més, també s'ha exigit, d'acord amb la normativa, una nova inspecció de «tots i cadascun dels equips de pressió de la planta».

En les millores efectuades a les tres plantes, s'han incorporat les conclusions dels dos informes encarregats per la Generalitat i IQOXE per investigar què va provocar l'explosió de la planta de derivats de l'òxid d'etilè U-3100 de la Canonja.

En aquest sentit, el Departament d'Empresa i Treball ha recordat que manté obert un expedient informatiu per determinar les causes de l'accident del 14 de gener que va provocar tres víctimes mortals.