Pla general de l'entorn de les Muntanyes de Prades

El Govern posa data a la creació del Parc Natural Muntanyes de Prades

En una trobada aquest dissabte al Monestir de Poblet, el Departament d'Acció Climàtica ha anunciat que serà una realitat en un termini de tres anys

La creació del Parc Natural Muntanyes de Prades serà una realitat en un termini aproximat de tres anys. Així ho ha anunciat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural aquest dissabte en una trobada al Monestir de Poblet amb els representants de les diferents administracions implicades en el projecte, una reivindicació històrica del territori que es remunta a 1976.

La consellera del ram, Teresa Jordà, ha assenyalat que «tan important és la declaració del parc com el pla de protecció». En aquest sentit, Jordà ha afirmat que el futur parc natural —el quinzè d'aquestes característiques que hi haurà a Catalunya— no ha de tenir cap mancança des del primer moment, comptant amb els recursos humans i materials necessaris.

Un procés que s'allargarà fins al 2024

Teresa Jordà ha explicat que la tramitació del futur Parc Natural Muntanyes de Prades es farà durant els pròxims tres anys. Durant el 2022, es redactarà la memòria preliminar i s'iniciarà el procés de consulta pública prèvia al decret de declaració del parc. Aquest procés s'allargarà també durant el 2023, mentre que la fase d'informació pública i l'audiència —pas previ a l'aprovació definitiva— arribarà durant el 2024.

En aquest sentit, però, la consellera d'Acció climàtica, que no ha xifrat la dotació pressupostària que es destinarà, ha assegurat que s'intentarà escurçar aquests terminis per tal de fer realitat el Parc Natural Muntanyes de Prades al més aviat possible.

Preocupació al territori pels terminis proposats

El Monestir de Poblet ha acollit aquest dissabte al matí una trobada entre una vintena d'alcaldes i alcaldesses, representants de consells comarcals i diputacions implicades amb el Govern. La notícia ha estat rebuda positivament pels consistoris, tot i que algunes veus han mostrat la seva preocupació pels terminis que ha proposat el Departament d'Acció Climàtica.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha celebrat el «pas endavant» del projecte, tot i que considera que els tres anys de termini perquè sigui una realitat és «molt de temps».

Des de l'Espluga de Francolí, l'alcalde Josep M. Vidal també ha valorat positivament l'anunci, alhora que ha celebrat que la declaració del parc natural s'acompanyi d'un pla de participació ciutadana i el finançament necessari.