Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la senadora tarragonina Laura Castel, a la Cambra Alta

El reclam de la química tarragonina, respost: hi haurà reglament de xarxes elèctriques tancades a final de mes

Ho ha confirmat la ministra Ribera, a consulta de la senadora Laura Castel | La mesura tindria un impacte de 1.000 MEUR i 1.600 nous llocs de feina al territori

El govern espanyol llençarà a consulta pública l'esborrany de reglament sobre les xarxes de distribució elèctrica tancades abans de finals d’aquest mes de novembre, segons ha anunciat la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

En resposta al ple del Senat a una pregunta de la senadora tarragonina d’Esquerra Republicana, Laura Castel, Ribera ha assenyalat «l’aposta ferma» de l’executiu en aquesta matèria i ha destacat que s’està treballant «intensament» sabent que era quelcom que s’havia de fer «paral·lelament a la revisió dels mecanismes d’accés i connexió a la xarxa, dels mecanismes de subhastes d’energies renovables o de les regles de pagaments i cànons».

La titular de Transició Ecològica ha afirmat ser conscient que el preu de l’energia és un «element fonamental» per a la indústria, malgrat la caiguda del 25% registrada des del mes de juny de 2018 i fins al passat mes de febrer, per la qual cosa la transformació del sistema elèctric en el qual avança el govern espanyol «va orientada a reduir aquests preus de l’energia i fer-los més estables i previsibles», ha apuntat.

A més, Ribera ha recordat que el ministeri d’Indústria, amb la col·laboració del seu gabinet, està treballant en l’Estatut d’acompanyament a la Indústria Electrointensiva, «que veurà la llum aviat» i ha remarcat que les xarxes elèctriques tancades són una opció «molt raonable i intel·ligent» des del punt de vista d’una millor gestió de l’energia de proximitat i «quelcom molt encertat per al polígon industrial de Tarragona».

Per la seva part, Castel ha lamentat que el desenvolupament d’aquest reglament s’hauria d’haver aprovat fa un any i mig, ja que per al clúster químic el preu de l’electricitat «és bàsic». Amb això, ha indicat que l’estalvi dels costos energètics amb una xarxa tancada és de l’ordre del 30% i que ja són una realitat des de fa més d’una dècada en països com Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, els Països Baixos o Bèlgica, «la qual cosa ha incrementat el diferencial competitiu dels seus complexos petroquímics respecte als espanyols».

Així mateix, ha apuntat que l’impacte de la seva implementació en l’augment de les inversions només al clúster de Tarragona seria d’uns 1.000 milions d’euros, amb la creació d’aproximadament 1.600 llocs de feina.

El reglament, pendent des del juny de 2019

A finals del 2018, el govern espanyol va aprovar una bateria de mesures per tal d’ajudar les empreses electrointensives a mantenir la seva competitivitat i quota de mercat davant de l’impacte del preu de l’energia elèctrica, entre les quals es trobava la xarxa de distribució d’electricitat tancada.

En concret, aquest reial decret-llei modificava la Llei 24/2013, del Sector Elèctric, permetent la creació de xarxes de distribució d’energia elèctrica tancades, per facilitar una reducció de costos de l’electricitat per a la mitjana i gran indústria concentrada en àmbits territorials reduïts, garantint així unes condicions de connexió a la xarxa pública de manera que aquesta no quedi afectada.

No obstant això, la normativa fixava un termini màxim de sis mesos perquè el govern desenvolupés el reglament que recollís el procediment i els requisits que havien de complir-se per a l’atorgament de l’autorització administrativa, d’acord amb els principis de sostenibilitat econòmica i financera del sistema, eficiència energètica i transició justa.