Flamarada a la torxa de Repsol per una parada no programada a Tarragona

Gran flamarada i columna de fum negre en una empresa química de Tarragona

Repsol activa la torxa de seguretat per l'aturada d'un dels compressors a la planta d'etilè

Una gran flamarada s'ha pogut veure des de diversos punts de Tarragona i anava acompanyada per una columna de fum negre visible. Es veia com sortia d'una de les torxes del polígon petroquímic nord tarragoní.

Els fets succeïen aquest dimecres i, en concret, al complex industrial de Repsol a Tarragona. Una gran flamarada cremava, segons han confirmat fonts de la companyia, a causa d'un problema amb un compressor de la planta d'etilè. Per això s'ha hagut d'activar la torxa de seguretat.

La unitat automàticament s'ha parat i, com a mecanisme de seguretat, s'ha activat la torxa d'emergència, amb una flamarada i una columna de fum negre visible des de diferents punts del territori. Les torxes s'activen en moments puntuals com poden ser les parades de les unitats productives.

L'aturada no programada s'ha iniciat a les 12.15 hores. La companyia, que n'ha informat al 112, espera resoldre la incidència i donar la situació per normalitzada en les pròximes hores.

Abans d'aquest incident no programat, l'AEQT informava que des d'aquesta passada nit i fins divendres, l'empresa Repsol podia activar la seva torxa de seguretat. Un fet que podien succeir a les seves instal·lacions del polígon Nord, en conseqüència d'un procés de posada en marxa de la planta.

Un mecanisme de seguretat

Les indústries químiques i petroquímiques compten amb sistemes i tecnologies de seguretat. Un dels més estesos són les torxes, uns sistemes que permeten cremar gasos en condicions de seguretat, de manera que es redueix l’emissió de compostos orgànics volàtils (COVs).

La seva activació, per com de cridanera pot arribar a ser la flamarada o pel soroll que produeixen, pot generar un impacte i demanda d’informació entre la població del nostre entorn.

En aquest sentit, cal tenir en compte que l’activació d’una torxa és un automatisme de seguretat en funcionament i que l’impacte ambiental d’un episodi no és particularment significatiu.

Tot i això, la indústria és conscient que poden generar molèsties. Per això les persones que formen part del sector dediquen molts esforços per intentar evitar que es produeixin aquests episodis.