Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos voluntaris del Banc dels Aliments transportant un palet amb menjar

La crisi escapça a la meitat el volum de menjar que reparteix el Banc dels Aliments

L'entitat posa l'esperança en el Gran Recapte d'aquesta setmana per tornar a omplir les prestatgeries

Aquest divendres i dissabte, 25 i 26 de novembre, el Banc dels Aliments organitza una nova edició del Gran Recapte. La campanya busca omplir les prestatgeries dels magatzems i cambres frigorífiques de l'entitat. Uns espais que, crisi rere crisi, no han deixat de ser imprescindibles.

De cara a aquesta setmana, com cada any, el Banc fa una crida a la participació de la ciutadania. Per una banda, a través de les donacions als supermercats. Per l'altra, amb la implicació durant les jornades per recollir aquestes donacions.

«De voluntaris en tenim, però en necessitem més, necessitem gent que vulgui col·laborar amb nosaltres», explica Antonio García, secretari del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona. Qui vulgui fer-ho pot registrar-se al web que l'entitat ha habilitat per al Gran Recapte. El dispositiu s'activa a les nou del matí i s'allarga fins a les vuit o les nou del vespre.

Durant tota la jornada s'organitzen torns per ajustar-se a la disponibilitat dels voluntaris. «La pretensió que tenim és cobrir tota la província, però és una fita molt complicada», explica. La crisi encetada l'any 2008 va provocar un augment de persones i entitats ateses pel Banc dels Aliments.

La inflació redueix a la meitat la distribució del Banc dels Aliments

Sense que s'hagués solucionat aquella situació, la pandèmia de covid-19 no ha fet més que agreujar-la. Els darrers mesos s'ha frenat el creixement exponencial de persones necessitades, però també s'ha aturat l'entrada d'aliments. El motiu és l'increment generalitzat de preus, que s'ha sumat també al volum de donacions econòmiques.

També explica que la situació continua sent delicada. «Els recursos que tenim han baixat, i és el verdader problema», resumeix. «L'any passat vam repartir 4.500 tones d'aliments, i enguany, a l'altura que estem, n'hem repartit unes 2.000», exposa.

La previsió que fan des de l'entitat és acabar l'any havent repartit la meitat del volum d'aliments que es van distribuir el 2021. «Comprem aliments com no n'havíem comprat mai», afegeix. Des de l'1 de gener d'aquest 2022 el Banc dels Aliments ha destinat uns 450.000 euros a la compra d'aliments.

«Gastant més diners pots repartir menys», lamenta. El pressupost de l'entitat es nodreix de donacions d'empreses, particulars i institucions. Especialment de la Diputació de Tarragona, que ha aportat la meitat d'aquest pressupost. 

A causa de les restriccions imposades durant la pandèmia, el Gran Recapte es va reformular per reduir-ne la presencialitat. El canvi cap a la recollida econòmica no va equiparar-se amb el model tradicional de donacions en espècie. Enguany no s'eliminarà, sinó que s'ha previst un sistema mixt.

Alguns supermercats tindran voluntaris recollint aliments, però altres han optat per limitar-se a les donacions econòmiques fetes a la línia de caixes. Aquestes aportacions no aniran destinades directament al Banc dels Aliments. Cada supermercat informarà l'entitat de la quantitat que s'ha recollit i, llavors, se'ls enviarà aliments pel valor d'aquestes donacions.

Antonio García explica que el model ideal per a ells és el de l'aportació directa de menjar. El model de les donacions, però, permet ampliar les grans superfícies que se sumen a la campanya. Especialment en aquelles que, per logística interna, han optat per limitar-se a les donacions econòmiques a caixa.