Imatge d'una descarrega de mercaderies al Moll de Navarra del Port de Tarragona

El tràfic amb Rússia i Ucraïna representa el 15% de les mercaderies del Port de TGN

L'esclat de la guerra entre els dos països aquesta passada matinada podria afectar les relacions comercials de la infraestructura tarragonina

L'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna aquesta passada matinada pot tenir afectació al Port de Tarragona, que manté relacions comercials amb ambdós països, que suposen el 15,5% del tràfic total de l'any 2021. En aquest sentit, el país que presideix Vladimir Putin representa l'11,6% del total —prop de tres milions de tones—, mentre que els moviments amb Ucraïna van ser de 850.000 tones l’any passat.

Aquesta xifra representa el 3,9 % del total dels moviments de mercaderies que es van fer durant l'any passat a la infraestructura tarragonina. En aquest sentit, la majoria del tràfic amb aquest país són importacions de cereals, farines, pinsos i farratges amb unes 805.000 tones. També se n’importen altres productes petroliers (10.000 tones) i productes siderúrgics (10.000 tones), entre d’altres. I s’hi exporta asfalt (12.000 tones).

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha explicat que «l’equip de direcció de l’APT està en contacte permanent amb les empreses concessionàries, consignatàries i navilieres de la comunitat portuària per seguir de prop l’evolució dels esdeveniments a Ucraïna».

L'afectació sobre la importació de cereals no serà molt rellevant

Sobre la importació de cereals procedents d'Ucraïna, el Port de Tarragona ha explicat que es concentra principalment durant els mesos de desembre, gener i febrer, motiu pel qual l'afectació del conflicte bèl·lic serà pràcticament nul·la fins a finals d'aquest 2022.

Josep Maria Cruset ha manifestat que «les importacions de cereals des d’Ucraïna són similars a les de països d’Amèrica del Sud, com Brasil i Argentina, que arribat el moment probablement es convertiran en mercats alternatius, així com els Estats Units o França».

Els cereals que entren pel Port de Tarragona abasteixen el mercat de Catalunya (Lleida) i Aragó, principalment, on es concentren moltes empreses productores de pinsos i farratges i un nombre important d’explotacions agràries.

Els tràfics del Port amb Rússia van representar prop del 12% durant el 2021

Pel que fa a Rússia, la preocupació que hi ha està en les possibles sancions que rebi el país que presideix Vladimir Putin, per haver iniciat els atacs contra Ucraïna. En aquest sentit, els tràfics amb Rússia van representar l’11,6 % del total del moviment de mercaderies del Port de Tarragona l’any 2021. En total van ser 2.808.000 tones.

La majoria eren importacions de cru de petroli (1,1 milions de tones), fuel-oil (unes 700.000 tones) i carbó i coc de petroli (550.000 tones), entre d’altres. Les 550.000 tones de carbó procedent de Rússia es reexporten a l’illa de Sardenya, a Itàlia. Sobre les possibles restriccions en l'àmbit comercial amb els russos per part de la Unió Europea, Cruset no es mostra preocupat.

El president del Port ha explicat que «el sector estava preparat per aquesta circumstància i es podria importar el cru de petroli des dels altres països exportadors».