Imatge de la presentació del festival d'Havaneres del Port de Tarragona al Moll de Pescadors

Les 'Havaneres del Port de Tarragona' arriben enguany a la 30a edició

La primera cita del festival serà aquest dissabte 2 de juliol a la pèrgola del Serrallo

El festival 'Havaneres del Port de Tarragona' celebra aquest estiu la seva trentena edició amb un cartell musical ple de qualitat i algunes novetats. La cita, com és tradicional, se celebrarà les nits de dissabte del mes de juliol a la pèrgola del Serrallo. La primera actuació, de les cinc que s'han programat enguany, tindrà lloc el dia 2 de juliol. L'entrada serà gratuïta, amb un aforament màxim de 500 persones per nit.

Cal destacar que per celebrar el 30è aniversari de la cantada d'havaneres s'estrenarà un nou escenari a la pèrgola del Serrallo, amb un decorat especial i innovador. Les invitacions gratuïtes estaran disponibles per al públic a partir del dia 1 de juliol, a les 12 hores, a través de la plataforma Entradium. 

Els protagonistes del festival

Els primers a actuar a l'escenari del Serrallo seran el grup Xató, format l'any 2000 a Vilafranca del Penedès i amb cinc discos publicats. Els seus membres són Joan Parellada (tenor), Josep Vila (acordió), Jordi González (baríton i director musical) i Ramon Sol (veu baixa i guitarra), un grup de quatre amics units per la passió per la música i pel cant de taverna.

Els reusencs Sons del Mar seran els protagonistes de la nit del 9 de juliol, oferint el seu espectacle de cultura musical popular, marinant les havaneres més conegudes i cançons d'anada i tornada amb nous ritmes i noves cançons. Els components del grup de la capital del Baix Camp són la Rosa i el Gerard a les veus, amb l'acompanyament del Roberto a la guitarra i el Joan a l'acordió.

La tercera cita del festival 'Havaneres del Port de Tarragona' seran Les Anxovetes, un grup d'havaneres en femení, nascut a terres gironines i format per tres dones, que posen la veu, i completat per un contrabaixista i un guitarrista. La banda de Girona portarà el seu repertori al Serrallo el pròxim 16 de juliol.

Neus Mar arribarà el dissabte 23 de juliol a Tarragona, protagonitzant la quarta actuació del festival. Nascuda a Palafrugell l'any 1974, Neus Mar ha portat la seva música arreu i ha participat en els millors escenaris del món de l'havanera, inclosa la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell, on ha actuat en tres edicions.

El tancament de la cita arribarà el 30 de juliol, amb l'actuació de la banda Els Cremats, uns veterans de les havaneres i del cant de taverna. El grup, fundat l'any 1996 i amb seu a Palafrugell i Calella, es caracteritza per la constant recerca de nous registres i la immersió en diferents músiques i gèneres, sobretot d’arrel popular.

Les novetats per celebrar la 30a edició

La commemoració de la 30a edició del festival 'Havaneres del Port de Tarragona' portarà algunes novetats. La primera d'elles és la posada en marxa de 'Coneix l'havanera des del mar', una activitat que es desenvoluparà els dijous 14, 21 i 28 de juliol, que permetrà els assistents apropar-se a l’origen i la història de les havaneres a bord d'una golondrina.

L'activitat estarà limitada a 30 persones per viatge, que coneixeran la història i l'evolució de les havaneres de la mà d'en Quimet el Romesquet, músic i cantant d'havaneres.