La doctora Magret, a la nova consulta per a pacients que han sortit de la UCI a Joan XXIII

L'Hospital Joan XXIII estrena una consulta pionera per avaluar pacients que han passat per la UCI

L'impacte de la Covid-19 accelera el nou servei, en el qual ja es treballava des de feia anys | Vol frenar la síndrome post ingrés UCI

Es coneix com a PICS (Síndrome post ingrés UCI, en anglès) aquell ventall d'alteracions a nivell físic, mental o cognitiu que poden aparèixer en pacients  que han hagut de passar per les Unitats de Cures Intensives  (UCI) dels hospitals. L'Hospital Joan XXIII s'ha convertit en un dels primers centres catalans a habilitar una consulta mèdica específica per avaluar-lo i reduir els possibles efectes adversos de la síndrome. La consulta va a càrrec del servei de Medicina Intensiva.

La doctora Mònica Magret, responsable del servei, explica que «són molts els pacients que pateixen aquestes alteracions» i raona que, tot i que feia molts anys que s'estava treballant en aquesta direcció, «és cert que la Covid-19  ha accelerat poder assolir la consulta» perquè «ha provocat no només que augmentés el número de pacients  a les UCI, sinó també la seva complexitat». Des de la consulta s'exploren els pacients per tal d'identificar aquestes possibles patologies associades a l'ingrés a la UCI i, si cal, derivar els usuaris a les especialitats  concretes que convingui.

La doctora recorda que molts dels pacients han tingut experiència  relacionada amb la Covid-19, però que no és una consulta específica adreçada a les conseqüències d'aquesta malaltia. El servei s'adreça a tots els pacients que han estat ingressats a les Cures Intensives, sigui quina sigui la seva patologia, i Joan XXIII es converteix en un dels hospitals pioners a desenvolupar la consulta. «Els pacients expliquen com s’han sentit quan estaven ingressats  a la UCI i això ens ajuda a detectar quines millores es poden fer», argumenta la doctora, després de la posada en marxa de la iniciativa.