Pla obert de l'estrena del servei de vols nocturns a l'Hospital Joan XXIII

L'Hospital Joan XXIII estrena servei d'heliport nocturn i es posa al nivell de Reus i Tortosa

Els helicòpters permeten reduir a la meitat la durada dels trasllats més greus | És el tercer hospital de la demarcació que activa el servei a les nits

Dia important per a l'Hospital Joan XXIII  i les comarques de la demarcació de Tarragona. Després d'una llarga espera i d'una tramitació administrativa farragosa que s'arrossega des del 2019, el centrehospitalari  de referència del Sud del país ha estrenat aquesta setmana el servei d'helicòpter nocturn a les seves instal·lacions, dissenyat per rebre i enviar pacients crítics  de manera molt més ràpida i àgil a altres hospitals quan esdevé imprescindible. Fins ara, per a aquests serveis de màxima urgència, a les hores de nit no hi havia altra alternativa que realitzar el trasllat en ambulància.

El gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, s'ha mostrat molt satisfet amb la nova infraestructura i ha reconegut que «és una demanda  que ve de llarg» al territori. La infraestructura de Joan XXIII ha necessitat fer obres de millora a l'actual heliport  i condicionar-lo amb un nou abalisament i il·luminació, i l'hospital de Tarragona és el tretzè de tot el país capacitat per assumir aquest servei diari, entre les 20.00 i les 08.00 hores, la majoria dels quals es concentren a l'àrea metropolitana de Barcelona. Arreu del territori, Joan XXIII es concerteix en el tercer en disposar del servei, després dels hospitals Sant Joan de Reus  i Verge de la Cinta de Tortosa.

El trasllat en helicòpter permet reduir el temps de trajecte entre Tarragona i Barcelona a només 30 minuts

Pla detall de l'interior de l'helicòpter medicalitzat del SEM, a Joan XXIII
El servei d'helicòpter medicalitzat vol agilitzar els trasllats de pacients hospitalaris | Àngel Ullate

L'activació dels helicòpters nocturns a Joan XXIII és una llarga reivindicació que permetrà estirar la disponibilitat de l'heliport a les 24 hores, en lloc de limitar-se a l'horari diürn com passava fins ara. Joan Carles Gómez, màxim responsable del SEM a la regió de Tarragona, ha explicat que el servei pensa en etendre «aquells pacients  més complicats» que necessiten un trasllat  a altres centres hospitalaris allunyats, com ara alguns de Barcelona, «on és fonamental reduir el temps del trasllat» per carretera. L'hora de camí, en aquests casos, baixaria a només 30 minuts. «També permetrà un trasllat àgil en serveis concrets com el de la neonatologia», on els trasllats a hospitals especialitzats de Barcelona és una derivació habitual.

Per a Gómez, el fet que Tarragona es doti d'aquesta nova infraestructura dels  vols nocturns suposa un pas més cap a «la garantia de l'equitat  en l'accés al sistema sanitari» per als més de 500.000 habitants  que tenen com a referència l'atenció hospitalària de Joan XXIII, i que d'aquesta manera queden connectats a la xarxa d'helicòpters medicalitzats del país a una distància assumible. «Disposar dels helicòpters a les nits ens permetrà alliberar els recursos de les ambulàncies  per assumir altres trasllats que puguin ser necessaris», subratlla també Gómez.

Amb l'estrena de Joan XXIII, ja són catorze els hospitals catalans que tenen habilitat el servei d'helicòpters nocturns

Un helicòpter medicalitzat aterra a les instal·lacions de l'hospital Joan XXIII de Tarragona
Un helicòpter medicalitzat aterra a les instal·lacions de l'hospital Joan XXIII de Tarragona | Àngel Ullate

De mitjana, cada mes es realitzen a Catalunya una quinzena de vols d'helicòpter nocturn  per aquests casos. La cap de mitjans aeris del SEM, Mercedes Val, ha destacat que esperen que aquesta xifra es pugui incrementar «a la vintena de serveis mensuals» després de la implementació del servei a Tarragona, i el de Joan XXIII es converteix en el catorzè heliport  català amb capacitat d'operar també a les nits. Els pacients que més s'afavoriran del salt endavant són els que tenen com a destí altres hospitals especialitzats de Barcelona i serveis concrets com el pediàtric  o neonatològic.

Els serveis d'helicòpter disposen de tota l'atenció medicalitzada per als trajectes, i també d'unes càpsules d'aïllament especialment dissenyades per a pacients amb malalties altament contagioses com ara la Covid-19, que permetran reduir les possibilitats d'infecció del personal sanitari  o de l'operativa aèria que formen part del servei. El nou servei nocturn ha entrat en funcionament aquesta setmana i s'espera que altres heliports  com el de Tremp o la Seu siguin els següents a sumar-se a la llista al llarg d'aquest 2021