Porta lateral de l'Hospital Sant Joan de Reus

L'Hospital Sant Joan de Reus tindrà una nova àrea de laboratoris de recerca a finals de 2022

S'ubicaran sota la sala polivalent i tindran un cost d'1,5 MEUR | Seran uns serveis capdavanters amb l'última tecnologia

Ja és definitiu: l'Hospital Sant Joan de Reus i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) disposaran d'una nova àrea de laboratoris  de recerca clínica a finals de 2022. L'Institut està a punt de licitar la construcció  dels nous espais, de 800 metres quadrats, que s'ubicaran a la planta -1 de l'hospital reusenc, just sota l'actual sala polivalent. S'espera que la inversió  es converteixi en un centre capdavanter en recerca i ciència capaç d'atraure  talent científic a les comarques de Tarragona.

Els futurs laboratoris tindran capacitat per a una trentena d'investigadors i investigadores, disposaran d'equipaments especialitzats i estaran dotats amb l'última tecnologia  per estudiar les bases científiques de malalties  com les relacionades amb nutrició i metabolisme, infeccions com la Covid-19, l'oncologia o la salut mental. Els nous laboratoris, a més, permetran el trasllat de serveis com el Laboratori de Recerca Biomèdica o el Banc de mostres biològiques (Biobanc), que encara es troben a les instal·lacions de l'antic Hospital.

Els nous laboratoris a l'Hospital de Reus volen esdevenir un centre capdavanter en ciència i recerca al Sud de Catalunya

Els nous laboratoris són una reivindicació que ve de llarg a la comunitat de la recerca sanitària de les comarques de Tarragona, i les previsions dels licitants són que els espais puguin entrar en funcionament durant el darrer trimestre de l'any que ve, el 2022. L'Institut Pere Virgili celebra «és un avenç molt important pel territori i pel país», i destaca que «amb aquestes noves instal·lacions, encararà amb més solvència els reptes als quals s'enfronta en els pròxims anys», entre els quals destaquen potenciar la innovació, incrementar la internacionalització i desenvolupar una xarxa d'estructures de primera «fora de l'àrea metropolitana de Barcelona».

«Només si s‘està preparat amb estructures competitives es pot afrontar uns reptes de futur, que són especialment necessaris  i donen un valor afegit  tant al territori implicat, com al mateix país», ha reivindicat la institució. Els nous laboratoris tenen un cost de poc més d'1,5 MEUR, la meitat dels quals anirà a càrrec de la Secretaria d'Universitats i Recerca, que depèn del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat. Els 750.000 euros restants els posaran, a parts iguals, l'IISPV i l'Hospital Sant Joan.