Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Terrasses buides.

El sector hostaler de Tarragona clama «ajuts urgents» per evitar una desfeta històrica

La majoria d'empresaris donen l'estiu per perdut | Els més optimistes esperen obrir a mig gas «a mitjans de juny»

Terrasses buides.
Les terrasses esperen clients a Cambrils. | Laia Solanellas

Les veus del sector hostaler  de les comarques de Tarragona es mouen, gairebé a parts iguals, entre el neguit i la resignació. La crisi de la Covid-19 els ha enterrat la Setmana Santa i els ha deixat immensos núvols negres sobre una temporada estiuenca encara per començar. Les perspectives són molt negatives i alguns ja fixen l'objectiu del 2020 en «aconseguir sobreviure», directament.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

Les diferents associacions d'empresaris hostalers del territori s'han agrupat en una gran taula rodona —virtual— on han posat en comú els dubtes del sector, els tímids fils d'optimisme i els retrets sense pal·liatius d'un dels sectors més afectats per la pandèmia  més forta de les darreres dècades. El diagnòstic central, entre gris fosc i negre. «Hi haurà una gran neteja d'establiments que, directament, no tornaran a obrir», ha resolt amb duresa el president de l'AEHT, Francesc Pintado.

Els empresaris valoren d'«almoina» els ajuts inicials que s'han aprovat pel sector

Pintado s'ha fet ressò de «l'ansietat  que genera el fet de no saber quant durarà aquesta situació», s'ha presentat com el portaveu «d'un sector unit» a les comarques del Sud i ha lamentat que «estem mantenint les despeses  habituals sense tenir cap possibilitat de treballar i generar ingressos». Ha fet la radiografia d'un context de màxima dificultat per als empresaris  que beuen del múscul turístic.

Platja de Cambrils.
Les platges a Cambrils, també desèrtiques. | Laia Solanellas

El president ha demanat explícitament «valentia» a les administracions, i la implementació de mesures com rebaixar l'IVA del sector al 0% mentre duri l'emergència o «eliminar totes les taxes i impostos» que inicialment s'ha decidit ajornar. A criteri de Pintado, això només suposa «acumular un deute que haurem d'acabar pagant igualment» abans que el sector s'hagi pogut enlairar de nou.

Sí a ampliar distàncies, no rotund a instal·lar mampares

Els empresaris més optimistes creuen que «al mes de  juny podrem començar a obrir», si bé seria una tornada parcial i inèdita. «Amb un servei per al 50% del nostre aforament no ens donarà per sobreviure», alerta el Xavi Martí, president de l'AEH Cambrils. «Obrirem en situació precària i d'extrema protecció», albiren altres veus, neguitoses. S'oposen en bloc, però, a la hipòtesi d'instal·lar mampares  a taula.

«És inviable, perquè els nostres establiments estan pensats per gaudir  i no per anar-hi amb por», opina el Pep Moreno, de l'AEH Salou. «Una mampara no dóna ni tranquil·litat ni confiança, no ho veig clar», s'hi afegeix la Marta Domènech, de l'AEH Priorat. Coincideixen a demanar més distàncies  per tal d'evitar les mampares, però obren la porta a un altre debat.

Sant Jordi 2020: La gent de Tarragona adorna els balcons!
La plaça de la Font de Tarragona, ara desèrtica | Àngel

«Caldria, doncs, que puguem ampliar l'espai de les nostres terrasses  sense costos afegits, només per compensar l'aforament interior que perdrem» per garantir les mesures de seguretat, insisteix Martí. Tots ells accepten que prendran «totes les mesures de seguretat que calgui» per fer front a l'emergència, si bé encara són incertes.

Menjar a domicili o crear una marca forta basada en el producte local

El sector  recorda que aporta vora el 25% del PIB total a les comarques del territori, però valora les línies d'ajuts que se'ls ha ofert com una espècie «d'almoina» del tot insuficient que no frenarà la desfeta històrica. Si bé ningú s'atreveix a posar números a l'hecatombe, coincideixen a clamar «ajuts urgents» per reflotar un sector que veu el seu futur més que compromès.

En mig dels laments, però, surten propostes més assolellades. «Impulsar el servei de menjar a domicili perquè també s'està obrint una nova forma de consumir per a les famílies que comencen a teletreballar», detecten. «Redactar un escrit unitari per prendre la iniciativa de cara a les adminsitracions», s'avança el restaurador tarragoní Raffa Olivier. «Crear marca, apostar pels productes locals, ser enginyosos per subsistir i reforçar-nos», proposa el Joan Bosch, del consell d'experts.

El 75% dels ERTO de Tarragona correspon al món del sector serveis

El sector també ha demanat una sortida heterogènia en funció «de la densitat dels territoris, o dels aforaments dels establiments» per tal d'iniciar el llarg camí a la recuperació. Creuen que els més petits haurien de ser els primers a treure el cap. «Les bodes, comunions i banquets suposem que seran els darrers a poder reincorporar-se», albira Moreno.

El passeig Jaume I de Salou.
Només algun taxi i algun vehicle particular passen cada molta estona per Salou. | Laia Solanellas

L'economia del sector queda més que tocada, i de les poques dades que són públiques i conegudes a dia d'avui en destaca que tres de cada quatre ERTOs presentats a les comarques de Tarragona corresponen al sector serveis.

«No ens hem d'oblidar que vivim de la cultura mediterrània de fer vida al carrer», exposa Olivier, malgrat que, aquest 2020, la partida es jugui a la contra. Es manté el to expectant, i el sector juga les seves cartes per demanar la complicitat  dels qui prenen les decisions. «Ens en sortirem», vaticina finalment Pintado.