Imatge d'un cambrer amb mascareta servint a la terrassa d'un bar de la plaça de la Font de Tarragona

Els hostalers critiquen «l'arbitrarietat» del Govern per compensar la cultura pel confinament comarcal

Les federacions d'hostaleria diuen que entenen l'ajut de 7,2 MEUR pel sector però demanen prestacions similars

Els hostalers han criticat «l'arbitrarietat» del Govern per crear compensacions econòmiques per al sector cultural pel confinament comarcal i no fer ajuts similars per a l'hostaleria. «Mostrem novament el nostre enuig per l'arbitrarietat en les decisions del Govern, més pendents de la crítica mediàtica per sectors que tenen facilitat en ser-hi presents, que en decidir mesures igualitàries per a tots els sectors afectats i territoris», afirmen la Federació d'Hostaleria de Lleida, la Federació de les Comarques de Girona, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de Tarragona (AEHT). El sector diu que «entén» l'ajut de 7,2 MEUR a la cultura, però exigeix mesures similars.

«No entenem com el Govern pot aprovar una nova partida de 7,2 MEUR per compensar específicament les devolucions d'entrades i cancel·lacions sobtades d'activitat cultural causades pel confinament comarcal, quan el sector de l'hostaleria i la restauració s'ha vist tant o més afectat per aquesta decisió», assenyalen en un comunicat conjunt les quatre federacions d'hostaleria.

Els hostalers asseguren que entenen i comparteixen les pèrdues de la cultura i la necessitat de compensar-les, però afegeixen: «i el sector de l'hostaleria i la restauració?». «Neveres plenes, treballadors recuperats dels ERTO, ocupació del 100% en els allotjaments, anul·lacions de reserves... es decideix tancar i pel Govern català no hi ha cap mena d'impacte, per aquest sector?», es pregunten.

Els hostalers lamenten «la incompetència» del Govern en la gestió de la pandèmia, «donant ajuts a uns i a d'altres no, pel pes mediàtic dels sectors». Segons diuen, això és «la constatació de la política de cops de cec, la manca d'estratègia i de sentit comú».

Els hostalers critiquen que el Govern  els deixa «de banda» i reclamen «compensar a les societats mercantils i civils, autònoms i persones físiques empresàries que realitzen activitats en el sector de l'hostaleria, la restauració i el turisme per aquest  tancament sobtat  de l'activitat».

Pel que fa a la possible reobertura del confinament a partir de dilluns vinent, publicada per alguns mitjans però no encara confirmada oficialment, els hostalers es queixen que no tenen «cap notícia» del Govern ni dels consellers.