Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del president de l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre, Jaume Orteu, durant la roda de premsa de presentació de la nova entitat

Els hotelers de la Costa Daurada preveuen un estiu «molt millor que el del 2020», però pitjor que el de 2019

El sector confia que arribin turistes internacionals però lamenta que els mercats s'obrin «lentament»

Els hotelers  de la demarcació de Tarragona preveuen un estiu «tremendament millor» que el de l'any passat, però per sota dels nivells del 2019. Els empresaris confien en l'arribada de visitants internacionals  per millorar les xifres de la darrera temporada estiuenca, molt marcada per la Covid-19. Tot i això, són conscients que no hi haurà normalitat absoluta i han lamentat que els mercats  s'estiguin obrint «lentament». «Entre les expectatives  que puguem tenir i la realitat hi ha una distància molt gran», ha indicat Jaume Orteu, president de la nova Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre. L'entitat s'ha constituït com una ampliació de la històrica Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, i ha agafat per primera vegada un radi d'acció provincial.

Orteu ha explicat que preveuen «un any de transició» després d'un 2020 amb un ritme molt baix i un 2022 que s'albira com el de la recuperació  definitiva. El president de l'entitat ha avançat que de cara a finals de juny probablement podran començar a rebre visitants del Regne Unit  que arribin a través dels touroperadors britànics. De tota manera, ha considerat que respecte una temporada  convencional aquest inici serà «uns dos mesos tard». Això, ha dit, condiciona els empresaris  pel que fa a la preparació dels establiments però que aquest inconvenient es minimitzarà perquè el sector és «camaleònic»  i s'adapta a les circumstàncies.

El turisme britànic apunta a finals de juny; la recuperació definitiva, al 2022

Així doncs, igual que ja va passar l'any passat, bona part de les esperances  les tenen posades en el turisme català i estatal. «Són mercats que funcionen prou bé, però tenen la dimensió  que tenen», ha concretat Orteu, que ha reconegut que en els darrers dies han percebut que «la gent es comença a moure  amb intensitat a nivell regional».

Pel que fa a la relació amb les administracions, des de l'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre han trobat a faltar ajuts directes  als empresaris. «No estem gaire satisfets», ha posat de manifest el president. No obstant, ha exposat que les empreses estaven econòmicament sanejades. Així, els hotelers esperen que es coordinin accions de promoció amb l'administració per atreure visitants.

Orteu també ha valorat que els protocols contra la Covid-19 que van aplicar l'any passat van funcionar. De cara a enguany, la millora de la  situació sanitària  farà que les mesures siguin «menys exhaustives» però ha remarcat que continuaran fent el programa deformació  contra el coronavirus per als treballadors que van implementar l'any passat.

Nova entitat

L'Associació Hotelera Costa Daurada i Terres de l'Ebre es va constituir dijous de la setmana passada i és fruit de la voluntat d'ampliar l'àmbit territorial de la històrica Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda. La nova entitat acull doncs, empreses  de tota la demarcació i no només de la zona central de la Costa Daurada. De fet, ja té 98 establiments  adherits i 55.000 places disponibles, fet que representa el 85% dels llits de tota la demarcació.

Un dels elements que ha conduit a l'ampliació és la voluntat dels empresaris d'agrupar-se en una entitat més gran davant la situació «més complicada de la història». «Donada la complexa situació actual i davant la petició de diferents establiments d'altres poblacions hem decidit créixer  i posar tot el nostre coneixement i serveis a disposició dels hotels  de tota la demarcació per ajudar-los a sortir d'aquesta situació amb les millors garanties possibles», ha destacat Orteu.