Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Setmana Santa Reus 2019: Processó del Sant Enterrament

L'impacte econòmic en les confraries: l'altra cara amarga de la suspensió de la Setmana Santa

En la majoria de casos, les entitats religioses no contemplen programar els actes en una altra data

Setmana Santa Reus 2019: Processó del Sant Enterrament
Imatge d'arxiu de la professó del Sant Enterrament | Laia Solanellas

L'impacte de la crisi sanitària actual en la Setmana Santa és desigual entre les confraries, gremis, germandats i  associacions  de la demarcació de Tarragona. Des de fa setmanes, moltes de les entitats religioses ja tenien força avançada la programació d'enguany quan va arribar la notícia de la cancel·lació de tots els actes públics. En la majoria de casos, ja s'havien editat i imprès els opuscles i programes, mentre que poques agrupacions van poder aturar-ho a temps. Per aquelles que s'han vist més afectades suposa una despesa perduda, tot i que totes coincideixen que no és la part que més greu els sap, sinó que pesa molt més la tristor per no poder sortir en professó.

A la confraria de Sant Pere Apòstol de Reus, per exemple, fan actes durant tot l'any, i Salvador Cabré explica que en general, «els actes propis de la Setmana Santa, d'aquests dies concrets, del tot tampoc s'abandonaran, perquè les parròquies, ni que sigui a través de les xarxes i de YouTube, aniran fent els actes i es mirarà de fer arribar als feligresos». TarragonaDigital ha conversat amb ell aquest Dimecres Sant, precisament el dia en el qual la Professó del Prendiment protagonitza el programa d'actes. «Ens sentim tristos», admet Cabré; «treballem durant l'any, mantenim els passos, procurem que cada any estiguin millor, i a més enguany, que el clima acompanyava tant, havent d'estar confinats és un dia trist per nosaltres».

La ciutat de Tarragona, per la seva banda, compta amb un total de 12 gremis, confraries, i congregacions que agrupen a prop de 4.000 veïns i veïnes. Francesc Seritjol, president de l'agrupació d'associacions de la Setmana Santa, explica que des de l'agrupació valoren que l'ajornament de la Setmana Santa comportarà unes pèrdues de 50.000 euros, diners gastats «en conceptes com roba o material per a les professons i que no es podran recuperar». Alhora, també s'ha de tenir present l'impacte econòmic indirecte sobre la ciutat, com ara en hotels i restaurants, ja que la professó del Sant Enterrament, el Divendres Sant, reuneix a 30.000 persones.

«La Setmana Santa és quan és»

Pel que fa als opuscles, a la confraria reusenca esmentada ja en tenien un miler d'impresos, però «la part econòmica és el que ens sap menys greu», sentencia. Admet, amb tot, que «sí que és veritat que difícilment ho recuperarem tot». Davant la possibilitat de reprogramar alguns actes els pròxims mesos, o potser fins i tot a la tardor, Salvador Cabré ho té clar: «Encara que després es pugui recuperar algun acte, mai serà el de Setmana Santa».

En una línia similar es mostra el president de la confraria dels Sants Just i Pastor de la capital del Baix Camp, una altra de les tres que organitza la Professó del Prendiment —la darrera és la del Jesús de l'Amargura—. Armand Font  exposa que «els que anem al capdavant de les confraries ho treballem gairebé tot l'any, i quan arriba el moment i et trobes que pel temps o per situacions com l'actual, se t'anul·la, hi ha un sentiment de frustració».

Setmana Santa Reus 2019: Les Tres Gràcies
Les Tres Gràcies és l'acte més important de la Setmana Santa a Reus | Laia Solanellas

Amb tot, mostra força resignació; «fa molts anys que sóc president d'una confraria i les hem passat de tots colors, i penso que si enguany no pot ser, serà l'any vinent si Déu vol, no sóc partidari que la Setmana Santa es traslladi al setembre  o a l'octubre; hi ha alguna confraria que pot fer algun acte, però Setmana Santa és quan és». En el seu cas també tenien programes impresos, una despesa que han abonat, però no han volgut cobrar ni les aportacions dels anunciants ni les quotes dels confrares. Altres confraries, com la de Nostre Pare Jesús del Calvari, els Natzarens, van poder aturar a temps l'edició i impressió dels opuscles i els programes.

Ramon Avellà és el president de la Confraria del Davallament de Valls, i també membre de l'Agrupació de Confraries i Germandats de la capital de l'Alt Camp. Coincideix amb el confrare reusenc i assegura que veu «molt difícil un possible encaix dels actes fora del calendari tradicional», tal com es proposa des del Vaticà. «És com si, per algun motiu, es pogués celebrar el dinar de Nadal a l'agost», afirma. Afegeix que la suspensió de la programació no ha permès cobrar la publicitat de l'opuscle que cada any s'edita des de l'Agrupació i això suposa un contratemps econòmic important.

Al Vendrell, els dos actes principals de la Setmana Santa que han quedat suspesos han estat la professó del Diumenge de Rams que fa la Hermandad de Nuestro Padre Jesús de las Penas y Nuestra Señora del Consuelo i la professó dels Armats del Vendrell del Divendres Sant al vespre. En aquests casos, ni una ni altra entitat tampoc han plantejat fer algun acte alternatiu a posteriori, i ja han emplaçat els ciutadans a trobar-se per la Setmana Santa del 2021. La processó del Diumenge de Rams, una de les més singulars del territori, se celebra des de l’any 1992 a la capital del Baix Penedès, i fins ara només s’havia suspès tres vegades per temes meteorològics. Per suplir la cancel·lació de la processó, RTV el Vendrell va emetre un programa especial el mateix Diumenge de Rams amb imatges d’altres anys.

Commemoracions frustrades

A grans trets, i tal com confirma Josep Domene, president de l'Agrupació d'Associacions de Setmana Santa de Reus, «totes les entitats realitzen activitats durant la Quaresma, i treuen els opuscles i programes de Setmana Santa». Una situació que també ha afectat l'Agrupació, que va editar els díptics i cartells. Quan es va prendre la decisió de suspendre les professons hi havia tres confraries que havien presentat el seu opuscle; «la resta ho van poder aturar, igual que l'Agrupació amb el programa general, que no es va editar però ja no es va imprimir», explica Domene.

setmana-santa-valls
L'escolania que acompanyava els misteris del col·legi Claret | AMV

La congregació de la Sang  tarragonina, per altra banda, és una de les associacions de la demarcació més afectades per la suspensió dels actes, ja que enguany es commemora el seu 475è aniversari. Des de l'entitat apunten que la presentació del seu opuscle i alguns actes es poden recuperar després del confinament, però dubten que es pugui recuperar la Pasqua al setembre: «Serà molt difícil, perquè a Tarragona coincidiria amb Santa Tecla». A més a més, els actes multitudinaris poden trigar a ser autoritzats per part de les autoritats sanitàries.

Des de l'Agrupació de Confraries i Germandats de Valls s'afirma que la situació actual també ha causat un desànim  general entre les associacions de la ciutat, ja que s'ha hagut de renunciar a celebracions importants com el 70è aniversari de la fundació de la Confraria d'Alumnes i Exalumnes del col·legi Claret, l'única que surt amb dos misteris a la professó del Sant Enterrament. «La incertesa i la inestabilitat econòmica, per la seva banda, dificulten molt una futura programació de les activitats commemoratives», lamenten.

Sigui com sigui, no serà fins d'aquí a unes setmanes o fins i tot mesos que es sabrà realment la magnitud de la tragèdia. A més, tothom coincideix que quan s'hagi començat a recuperar la normalitat, és quan es plantejarà què fer amb els principals actes de la Setmana Santa que han quedat a tinter. D'alguna manera, des de les diverses poblacions s'apunta que es podrien fer accions perquè «les entitats, que durant tot l'any preparen la Setmana Santa, puguin sortir al carrer i realitzar alguna acció per veure recompensat l'esforç  de tot un any».