Entrada del centre d'innovació i formació de la Diputació de Tarragona a Reus

El nou centre formatiu de la Diputació de Tarragona s'obre al sector privat de la regió

Oferirà formació a més de 5.000 tècnics i regidors cada any | Les empreses hi podran desenvolupar els seus prototips abans de treure'ls al mercat

El centre d'innovació i formació de la Diputació de Tarragona ja està operatiu. Fa unes setmanes que a les noves instal·lacions de Reus s'hi treballa, i aquest divendres se n'ha fet la inauguració oficial. L'equipament donarà servei a les empreses de la regió i formació a més de 5.000 persones cada any després d'una inversió d'1,7 milions d'euros.

Aquest centre pren el relleu del que fins ara hi havia a la vall de l'Arrabassada de Tarragona. Ara a la zona de la Boca de la Mina de Reus, a més, s'amplia el ventall formatiu amb una branca pensada per al sector privat. «Empreses que tinguin un prototip tindran aquí les eines necessàries per poder-lo desenvolupar», resumeix Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona.

A la pràctica hi haurà impressores 3D, fresadores i màquines làser a disposició de les empreses. Serà una de les tres potes del nou centre, amb la formació i la innovació com els altres vessants principals. La formació anirà destinada als tècnics de la Diputació i als càrrecs electes.

Es calcula que n'hi passaran més de 5.000 cada any per formar-se en diferents àmbits a través de xerrades, seminaris i programes. «Es vol impulsar el coneixement», insisteix Lauradó, que recorda que les instal·lacions recuperen la seva finalitat original.

Anys enrere havien acollit l'institut Gabriel Ferrater i posteriorment l'Escola d'Art i Disseny, tal com ha recordat la presidenta. A l'acte d'inauguració també hi ha participat Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball. Ha fet èmfasi en la formació i la innovació destacant que «no n'hi ha prou de tenir idees i ser creatiu», sinó que cal saber com aplicar-les.

Roger Torrent i Noemí Llauradó segueixen l'explicació del personal del centre davant d'una impresora 3D
El centre ofereix serveis d'impressió 3D i similars a les empreses de la regió | Jordi Olària Gras

És per això que considera especialment important la innovació i l'emprenedoria. De fet ha apuntat que precisament s'ha creat una nova direcció general a la Generalitat en aquest àmbit. Govern i Diputació, per tant, van en consonància a l'hora d'apostar per la innovació en un sentit ampli.

Les instal·lacions que s'han inaugurat avui s'obren després d'una inversió d'1.764.389 euros. La institució hi ha aportat un milió d'euros i ha rebut una subvenció del fons europeu Feder de 764.467 euros. La ubicació de l'equipament ha estat el fil conductor del discurs de Carles Pellicer, alcalde de Reus.

Ha recordat la història del passeig i de la zona de la ciutat on és. «Fem d'aquest centre una part més del parc de la Boca de la Mina», ha declarat. Un parc que inclou no només el passeig, sinó els espais adjacents que s'han d'inaugurar pròximament.

En la reforma s'ha tingut en compte la sostenibilitat ambiental i s'ha millorat l'edifici en aquest sentit. S'estima que les emissions de CO2 es reduiran un 77%, la demanda de calefacció un 84% la de refrigeració un 52% i el consum energètic en general un 70%. De cara al futur s'instal·larà una caldera de biomassa que escalfarà el centre, però també l'Escola Alba i l'Escola Oficial d'Idiomes.