L'edifici de la Seu Institucional del Port de Tarragona

L'icònic edifici de la seu del Port de Tarragona es reinaugura amb dimensió ambiental

El president de la Generalitat ha inaugurat la seu que acollirà oficines i una sala per a la gestió d'emergències

La nova Seu Institucional del Port de Tarragona ja és una realitat. L'espai de l'Autoritat Portuària que acollirà oficines i una sala per a la gestió d'emergències ha estat inaugurada aquest divendres de la mà del president de la Generalitat, Pere Aragonès

La nova seu del port tarragoní s'ubica en un edifici construït el 1980 i també va ser utilitzat per aquesta funció. La posada en marxa s'ha fet esperar, ja que ha necessitat estar dotze anys tancat i unes obres de millora per tornar-se a posar en funcionament. 

També han visitat la nova sala de gestió d'emergències i han anat fins al moll de Castella, on han visitat un magatzem amb 20.000 tones de cereals procedents d'Ucraïna.

A més del president català, a la inauguració també hi ha participat el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena, i altres autoritats del territori.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, al magatzem d'Ership del Port de Tarragona
Han visitat diverses instal·lacions del Port | ACN

Inauguració i projectes de futur del Port de Tarragona

L'acte inaugural de la Seu Institucional del Port de Tarragona ha anat més enllà del simple acte. També s'ha reunit el comitè executiu del port tarragoní per conèixer els projectes en els quals treballa la infraestructura.

Els presents han visitat la nova sala de gestió d'emergències, que està a l'edifici de la seu. Aquesta està equipada amb una quinzena de monitors que permeten accedir a informació actualitzada de diferents àmbits, com càmeres de videovigilància, informació meteorològica, conèixer les matèries que transporta cada vaixell o els productes que hi ha emmagatzemats al moll de la química, en temps real.

El president del Port, Josep Maria Cruset, ha explicat que es tracta de tenir la màxima informació «per poder prendre la millor decisió» el més ràpidament possible. També ha celebrat que aquest sistema d'emergències s'ha agafat com a referència en altres ports de l'Estat.

Cruset ha detallat alguns dels projectes estratègics de futur en els quals treballa el Port de Tarragona, com les dues terminals ferroviàries, el moll de creuers, la façana marítima o la nova Zona d'Activitats Logístiques. Tot plegat emmarcat en un pla de sostenibilitat que pretén reduir en un 99% la petjada de carboni.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha tingut un record per l'arquitecte de l'edifici, Josep Maria Garreta, que ha estat present a l'acte. El batlle ha afirmat que l'immoble ha tingut un paper destacat en la història recent de la ciutat i ha recordat que es va debatre sobre si s'havia d'enderrocar. Per això s'ha mostrat agraït al port perquè l'hagi rehabilitat.

Finalment, el president de Puertos del Estado, Álvaro Rodríguez Dapena, ha expressat «la dimensió econòmica, social i ambiental» de l'edifici, que «està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible». En acabar els parlaments s'ha descobert una placa commemorativa.

El president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès
Aragonès defensa «el paper clau» de la infraestructura per al «progrés del país» | Port de Tarragona

El «paper clau» de Tarragona

En l'acte d'inauguració hi ha participat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha destacat el «paper clau» del Port de Tarragona per al «progrés del país». Aragonès també ha apuntat que la reindustrialització de Catalunya és necessària i ha de ser «verda i digital».

Aragonès ha apuntat que al Camp de Tarragona hi ha «moltes infraestructures i serveis de caràcter estratègic» i que per això poder comptar amb una gestió de les emergències eficaç «és clau» Alhora, ha posat destacat el paper de la regió en el proveïment d'energia i talent a la resta del país.