Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les flames i el fum s'han pogut veure des de diversos punts del Tarragonès

L'incendi de Miasa (Entrevies) obre la polèmica sobre el protocol de risc químic PLASEQCAT

Protecció Civil no va fer sonar les sirenes perquè «no va ser necessari que la població es confinés» | L'actuació, idèntica a la de l'explosió de Carburos Metálicos

Les flames i el fum s'han pogut veure des de diversos punts del Tarragonès

Les flames i el fum s'han pogut veure des de diversos punts del Tarragonès | Twitter @teruelazabal

L'incendi que es va produir la matinada de diumenge a l'empresa Miasa, al polígon Entrevies de Tarragona, ha obert un extens debat sobre si la gestió del risc químic que comportava el succés ha estat la correcta o si, per contra, hi ha hagut mancances a l'hora de fer front a la situació de perill. Molts veïns, espantats i preocupats, van deixar constància de la seva preocupació i por  des de pocs minuts després que el foc comencés a fer acte de presència a Entrevies.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Per molt que les impressionants flames van tenyir de vermell el cel tarragoní durant una bona estona, des de Protecció Civil no van activar les sirenes de risc químic, en una de les decisions més criticades per molts tuitaires —tot i que en van informar en directe a través dels seus canals oficials—. Tal com vam explicar en l'article 'Per què no han sonat les sirenes durant l'accident químic de Carburos Metálicos?' el passat 31 de maig, la raó és clara: «Les sirenes són un avís de confinament i evacuació cap a la població que en cap cas ha estat necessari activar». Ni el dia de l'explosió de Carburos, ni tampoc durant l'incendi de Miasa.

L'incendi va comportar l'activació del PLASEQCAT en fase d'alerta durant tot el diumenge

L'incendi a l'empresa, dedicada a l'emmagatzematge de productes químics, no va comportar el confinament de la població ni va ocasionar risc tòxic a l'ambient,  segons van verificar els experts poc després. Sí va implicar confinament a les empreses properes a l'empresa, però en cap cas a la població exterior. Aquesta és la clau de la polèmica: per això no van sonar les sirenes d'avís exterior.

L'incendi va comportar immediatament l'activació del pla d'emergències per risc químic, el PLASEQCAT, però només en fase d'alerta —és a dir: aquella fase que mobilitza els grups d'actuació i l'avís al personal lligat al Pla, com és el cas dels Bombers—. A les 17.00 hores de diumenge, aquesta alerta es va donar per desactivada.

PSC i Ciutadans demanen explicacions a l'equip de govern de Tarragona

A més de la incertesa de gran part de la població a l'hora de calcular el risc de l'incident —la recomanació sempre és seguir els canals oficials, davant els dubtes—, s'han afegit la reacció immediata dels dos principals partits a l'oposició de Tarragona: el PSC i Ciutadans, qui ja han demanat explicacions al govern de la Plaça de la Font.  Aquest protocol del PLASEQCAT es va actualitzar per darrera vegada el passat mes de març del 2019.

Els taronges han demanat revisar el pla d'incendis i el d'emergències químiques, i han demanat explicacions sobre «els criteris perquè no sonés cap alarma» i «el caos de desinformació» de cara als veïns. Els socialistes, per la seva part, ja han demanat al govern de la ciutat una Junta de Portaveus urgent per informar «a tots els grups polítics del que va succeir, de les actuacions dutes a terme per part de l’Ajuntament i de quins van ser els mecanismes d’informació a la població» durant la matinada de dissabte a diumenge.

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Manel Castaño, es reuniran avui al vespre amb les tres federacions veïnals tarragonines per l'incendi a l'empresa Miasa i valorar els plans que es van activar.

També et pot interessar